Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Papadopulos'un naaşının çalınmasıyla ilgili olarak, Mamas Kitas ile sahte pasaport taşıyan Hindistan uyruklu bir kişi dün akşam gözaltına alındı. Halen hapiste bulunan Andonis Prokopiu Kitas'ın ise, Papadopulos'un naaşının çalınmasını planlayan kişi olduğu ve bu davayla ilgili olarak hakkında yeniden tutuklama emri çıkarıldığı belirtildi.

Habere göre, ismi belirtilmeyen Hindistan uyruklu şahıs, Papadopulos'un eski koruması Melis Yoannu'yu arayarak naaşın yerini bildiğini söyledi ve karşılığında 200 bin avro fidye istedi. Fidyenin reddedilmesi üzerine miktarın 100 bin avroya düşürüldüğü, ancak Yoannu'nun bunu da kabul etmediği bildirildi.

Hint uyruklu şahıs, Yoannu'dan, ayrıca Papadopulos'un karısıyla konuşmak istediğini söyledi. Yoannu ise zanlıyı Papadopulos ailesinden Maria Yorgacis ile görüştürdü. Yorgacis, şahsı, naaşın nerede bulunduğunu söylemesi için ikna etti.

Şahıs, Yorgacis'e, hayatından endişe ettiğini belirterek, yurtdışına kaçmak için mali yardım talebinde bulundu. Daha sonra şahıs, Yorgacis ve eski koruma Yoannu'yla polis olmaması kaydıyla yüz yüze görüşmeyi kabul etti. Bu görüşmenin ardından şahıs, aileyi tekrar arayarak naaşın yerini söyledi.
Deftera'daki bir telefon kulübesinden telefon açtığı tespit edilen ve Rumcayı bozuk bir şiveyle konuşan şahıs, yapılan araştırmalar neticesinde yakalandı.

ÇALDIKTAN SONRA TEKRAR GÖMMÜŞLER
Yakalanan Hint uyruklu şahıs polise verdiği ifadesinde, Papadopulos'un naaşını, Andonis Prokopiu Kitas'ın talimatıyla, Mamas'la birlikte mezardan çaldıklarını ve ardından Strovolos'taki mezarlığa götürerek gömdüklerini anlattı.

Söz konusu şahıs ifadesinde, yaklaşık bir ay önce, Strovolos Mezarlığı'ndaki mezarı yeniden açtıklarını ve kimsenin bir şey anlamaması için üzerine yeniden toprak serptiklerini kaydetti. Şahsın verdiği bu ifade üzerine Mamas Kitas da tutuklandı.

Tasos Papadopulos'un gömüldüğü mezarda, başka bir cesedin daha gömülü olduğu belirtildi.
Kitas ve Hindistan uyruklu şahsın, bugün tutuklama talebiyle Lefkoşa Rum Kaza Mahkemesine çıkarılmaları bekleniyor.

ADALET BAKANI İSTİFA ETMİŞTİ
Cinayet suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılan Andonis Prokopiu Kitas, tedavi görmekte olduğu hastaneden kaçmış, bu yüzden Rum Adalet ve Kamu Düzeni eski Bakanı Kipros Hrisostomidis'in istifa etmesine neden olmuştu.

Tasos Papadopulos'un naaşının Strovolos Mezarlığı'nda olduğu bilgisi üzerine polisler, Papadopulos ailesi ve yetkili makamlar mezarlığa akın etmiş, söz konusu mezarda bulunan cesetten alınan örneklerde DNA testi yapılmış ve cesedin Papadopulos'a ait olduğu kesinleşmişti.

Papadopulos'un naaşının, gerekli araştırmaların tamamlanmasının ardından bugün veya yarın ailesine teslim edilmesi bekleniyor. Papadopulos'un naaşı mezardan çıkarılarak, temizlenmesi, fotoğrafının çekilmesi ve yeniden defin işlemlerine hazırlanması için dün akşam geç saatlerde Lefkoşa Rum Devlet Hastanesi morguna götürüldü.

KİPRİANU'NUN NAAŞINI DA ÇALMA PLANLARI YAPILMIŞ
Rum Merkezi Cezaevi eski Müdürü Panikos Kiriakos, Andonis Prokopiu Kitas'ın 2004 yılında, eski Rum yönetimi liderinden Spiros Kiprianu'nun naaşını çalma planları yaptığını da açıkladı.

Kitas'ın, Kiprianu'nun Limasol'daki mezarını ziyaret ettiğini ve mezarın gömülüş şekli nedeniyle böyle bir eylemi gerçekleştirmesinin çok zor olacağını görerek bu eylemden vazgeçtiğini anlatan Kiriakos, Papadopulos'un naaşının çalındığını duyduğunda polisi aradığını ve bu bilgileri polisle paylaştığını belirtti.

Spiros Kiprianu'nun Limasol'daki "Ayios Nikolaos" mezarlığında bulunan mezarı 11 Ocak 2010'da saldırıya uğramış, saldırıda pek çok mezar zarar görmüş, mezarlarda asılı Rum ve Yunan bayrakları indirilip, mumluklar sökülmüştü.

Papadopulos'un naaşı, güney Lefkoşa'daki Deftera mezarlığından 11 Aralık 2009'da çalınmıştı.


AA