DAILY Telegraph Gazetesi’nin geçen yıl milletvekillerinin masraf beyanlarının olduğu bir bilgisayar diskini ele geçirmesiyle patlayan skandal sonucunda dört milletvekili dün “parlamento harcama sistemini” suiistimalden suçlandı. Milletvekillerinin beş yıldan uzun süredir aldıkları ödenekleri inceleyen Avam Kamarası Hesap Uzmanı Sir Thomas Legg’in önceki gün açıkladığı raporla, parlamentoda bulunan 646 milletvekilinden 390’ının toplam 1.1 milyon sterlini (2 milyon 620 bin lira) geri ödemesi istenmişti. Ödenek skandalının trajikomik boyutu ise milletvekillerinin ödenekleriyle ilgili soruşturmanın 1 milyon 200 bin sterline (2 milyon 860 bin lira) mal olmasıydı. Böylece yolsuzluğun araştırılması yolsuzluğun kendisinden daha pahalıya geldi.

Hırsızlıkla suçlanacaklar

İktidardaki İşçi Partisi’nden Elliot Morley, David Chaytor ve Jim Devine ile ana muhalefet Muhafazakar Parti’den Lord Hanningfield, özellikle sahte fatura, yalan beyan, evle ilgili ödeme gibi konularda suistimalden suçlanıyor. Hırsızlık Yasası’ndan yargılanacak milletvekilleri için maksimum 7 yıl hapis cezası söz konusu. İngiliz parlamenterlerin “fazla harcamaları” konusu özellikle geçen yazdan bu yana ülkenin gündeminde bulunuyor. Birçok milletvekili, fazla harcama yapmak, vergilerini ödememek, devletin parasıyla evlerini yaptırmak ve tamir ettirmekle suçlanıyor.

Devlete ne ödettiler?

Elliot Morley Toplam 30,000 sterlinlik iki mortgage ödemesi. Oysa aldığı mortgage kredisi çoktan kapanmıştı.

David Chaytor Kablolu iletişim için 1.950 sterlinlik naylon fatura sundu. Ayrıca kendi evi olduğu halde devletten 18 bin sterlin kira ödemesi aldı.

Jim Devine 3240 sterlinlik temizlik faturası ile 5505 sterlinlik kırtasiye masrafı.

Lord Hanningfield 6 adet sahte fatura. Aralarında Londra’da tek gecelik ikamet masrafları var.

Bilgi notu

Dokunulmazlık zırhı yok


İngiltere’de milletvekilleri için yargı değil yasama dokunmazlığı sözkonusu. Milletvekili bir suç işlemişse sade vatandaş gibi takibata uğruyor, ifade veriyor, yargılanıyor. Dokunulmazlık hukukun işlemesine engel teşkil etmiyor.

Hürriyet