27 Şubat gecesi Rusya’nın başkenti Moskova’da Kremlin Sarayı yakınında öldürülen muhalif siyasetçi Boris Nemtsov suikastında Çeçen bağlantısı ortaya çıktı. Suikastle ilgili olarak  5 kişi tutuklandı. RIA Novosti'nin haberine göre, geçen cumartesi günü İnguşetya Cumhuriyeti'nde gözaltına alınan Anzor Gubaşev ve Zaur Dadaev, Nemstov'un katil zanlısı olarak, Şagid Gubaşev, Ramazan Bakhayev  ve Tamerlan Eskerkhanov ise cinayete yardımcı olmaktan tutuklandı.

Tutuklanan Zaur Dadayev’in 2010 yılında dönemin Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev’in imzasıyla kahramanlık nişanına layık görüldüğü anlaşıldı. 


KOMANDO TİMİNDE GÖREV ALMIŞ

“Eho Moskvi” radyosu haberine göre Dadayev’in göğsüne bu nişan aynı yıl Rusya İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev ile Çeçen lider Ramazan Kadirov takmış. Zaur Dadayev 2006’dan 2011 yılına kadar Kadirov’un kurduğu “Sever” (Kuzey) polis komando timinde görev almış.

Nemtsov suikastı soruşturmasında şu ana kadar tutuklanan dört sanıktan üçünün Çeçen asıllı oldukları kesinleşti. Komando Zaur Dadayev yanı sıra tutuklanan Anzor ve Şaid Gubaşev kardeşler onun kuzeniymiş. Dördüncü şüpheli ise Dadayev’e şoförlük yapan bir kişi.


KADİROV'DAN DADAYEV AÇIKLAMASI

Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov, cinayetle ilgili gözaltına alınan eski polis yetkilisi Zaur Dadayev'in dindar bir Müslüman olduğunu ve Charlie Hebdo dergisi tarafından basılan Hz. Muhammed karikatürlerine çok sinirlendiğini belirtti.

Kadirov Instagram hesabına "Zaur'u tanıyan herkes onun çok dindar biri olduğunu ve her Müslüman gibi, Charlie Hebdo'nun yayınları ve söz konusu karikatürleri destekleyen yorumlar karşısında şaşkınlığa uğradığını bilir" yazdı. Öldürülen liberal siyasetçi Nemtsov, Charlie Hebdo dergisinin Paris'teki ofisine yapılan ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırıyı kınamıştı.


BEŞİNCİ ŞÜPHELİ İNTİHAR ETTİ

Bu arada Boris Nemtsov cinayetiyle bağlantısı olduğu söylenen beşinci şüphelinin Grozni’de intihar ettiği bildirildi. Rus İnterfaks ajansının güvenlik güçlerine dayanarak verdiği habere göre ismi açıklanmayan beşinci şüpheli Çeçenistan başkenti Grozni’de bir apartman dairesinde kuşatma altına alınmış. Polisin teslim ol çağrısına ateş açarak karşılık veren sanık daha sonra el bombasıyla intihar etmiş.


NEMTSOV'UN KIZI: ASIL SORUMLU KREMLİN'DE

Rusya’da yürütülen soruşturma hakkında Batılı basına konuşan öldürülen muhalif politikacı Boris Nemtsov’in kızı Janna ise suikastın baş sorumlusunun Kremlin Sarayı'nda oturduklarını savunmaya devam etti. Janna, yakalanan Çeçenlerin göz boyama kampanyasının parçası oldukları iddiasını ortaya attı. ( Hürriyet /BBC Türkçe/DHA)