AZAMAT DAMİR

Dava normalde 17 Nisan’da başlayacaktı, ancak medya mensuplarına uygulanan akreditasyonda Türk ve Yunan gazeteciler dikkate alınmadığı ve eşit haklar sağlanmadığı için Federal Anayasa Mahkemesi bir başvuru üzerine müdahil oldu. Yeni akreditasyon kura çekilişi usulü yapıldı. Federal savcılığın yanı sıra NSU kurbanları ve yakınları da müdahil davacı olarak duruşmalara katılacak. Yaklaşık 80 müdahil davacıyı 50 avukat temsil ediyor.
 
Örgüt, 4 Kasım 2011’de Eisernach kentinde bir banka soygunundan sonra kiralık karavanda Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt’ın ölü ele geçirilmesi, Zwickau’daki saklandıkları evi ateşe veren Beate Zschaepe’nin 8 Kasım’da polise teslim olmasından sonra ortaya çıkmıştı. 
 
NSU terör örgütünün hayatta kalan tek üyesi Beate Zschaepe’nin yanında sanıklar sandalyesinde Ralf Wohlleben, Carsten S., Andre E. ve Holger G. yerlerini alıyor. Federal savcılığın yaklaşık 500 sayfadan oluşan iddianamesinde Zschaepe, terör örgütü kurmak, cinayetleri bizzat işlemek, bombalı saldırıda ve cinayet teşebbüsünde bulunmakla suçlanıyor. Wohlleben ise silahı temin etmek ve böylece 9 cinayetin işlenmesinde yardımcı olmaktan sorumlu tutuluyor. Diğer zanlılar ise terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak suçundan yargılanıyor. Zanlıları 10 avukat savunuyor. Zschaepe’nin iddianamedeki tüm suçlamalardan hüküm giyme ihtimali düşük gözüküyor, ancak en azından Zwickau’da evi ateşe verip çevredeki insanların hayatlarını tehlikeye atarak ‘cinayete teşebbüs’ suçundan hayat boyu hapis cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor.
 
Hata, ihmal ve dosya imhaları
 
Neonazilerin işlediği cinayetlerden sonra Alman kamuoyu emniyet teşkilatlarındaki hata ve ihmallerle sarsıldı. Ülkenin iç istihbaratı konumundaki anayasa koruma teşkilatlarında ve Federal İçişleri Bakanlığı’nda aşırı sağcılarla ilgili dosyaların imha edildiği, komisyonlardan bazı belge ve bilgilerin saklandığı veya zamanında ulaştırılmadığı ortaya çıktı. Federal Anayasa Koruma Teşkilatı Başkanı Heinz Fromm’un yanı sıra 4 eyaletin istihbarat şefi, skandalların ardından istifa etti.