Binlerce Maocu eylemci grevin uygulanmasını sağlamak için sokaklara döküldü. "Bu hükümeti lağvedin. Milli bir hükümet kurun" şeklinde slogan atan eylemciler, dükkanların açılmasını ve araçların hareketini önledi.

Uzmanlar, ülkede siyasi bir krizin çıkabileceğini ve iç savaşı sona erdiren 2006 tarihli barış anlaşmasının tehlikeye girebileceğini söylüyor.

Eski Maocu gerillaların binlence destekçisi dün başkent Katmandu'ya gelerek yaptıkları gösteride hükümetin lağvedilmesini istemişti.

Barış anlaşmasından sonra yeni bir anayasa yapacak kurucu meclis için 2008'de düzenlenen seçimleri Maocular kazanarak koalisyon hükümeti kurmuştu. Ancak devlet başkanının, genelkurmay başkanının görevden alınma kararını onaylamayı reddetmesi üzerine Maocular hükümetten ayrılmıştı.

Maocuların istifasını istediği Başbakan Madhav Kumar, bu talebi reddederek sorunların diyalogla çözülmesi çağrısında bulunuyor.

Yeni anayasayı hazırlamakla görevli mevcut meclisin bu görevi sürenin bitimi olan 28 Mayısa kadar yapmasının olanaksız olduğu belirtiliyor. Sürenin uzatılmasının ise meclisin yüzde 40'ını elinde tutan Maocuların desteği olmaksızın mümkün olmadığına işaret ediliyor.

AA