Dün çalışmalarına başlayan komisyonun başkanı Jacob Turkel, İsrail'in önde gelen siyasi ve askeri yetkililerinin, öncelikle ifade verecek kişiler olacaklarını söyledi.

Bu kişiler arasında Binyamin Netanyahu'nun yanı sıra, Savunma Bakanı Ehud Barak ve Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi de bulunuyor.

Beş kişiden oluşan komisyonun başkanı Jacob Turkel, eski bir Yüksek Mahkeme yargıcı.

Ancak komisyondaki iki yabancı (David Trimble ile Ken Watkins), gözlemci konumunda.

David Trimble, geçmişte Kuzey İrlanda'daki şiddet olaylarının durulmasını sağlayan çabaları dolayısıyla Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.

Ken Watkin ise Kanadalı emekli bir askeri savcı.

'Komisyon görevini hızlı şekilde tamamlayacak'

David Trimble, komisyonun göreve başlaması vesilesiyle yaptığı konuşmada, soruşturmanın ciddi ve titiz bir şekilde yapılması gerektiğini ve böylece bölgede barışa katkı sağlamasını umduğunu söyledi.

Jacob Turkel ise komisyonunun görevini hızlı bir şekilde tamamlayacağını belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, komisyonun oturumlarının çoğunun basına açık yapılacağını ancak İsrail'in güvenliği ve dış ilişkilerini etkileyebilecek bazı hassas oturumların kapalı olacağını duyurmuştu.

Gazze'ye yardım götürme amacıyla yola çıkan Mavi Marmara adlı gemiye 31 Mayıs'ta İsrail askerlerince düzenlenen baskında Türkiye vatandaşı (Biri aynı zamanda ABD vatandaşı) 9 kişi hayatını kaybetmişti.

Türkiye ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, baskınla ilgili olarak uluslararası bir soruşturma komisyonu oluşturulması çağrısında bulunmuştu.

İsrail ise bu yöndeki çağrıları reddetmiş ve ay başında, oluşturduğu komisyonun üyelerini ve yabancı gözlemcileri kamuoyuna açıklamıştı.


BBC