New York Times, Yargıtay'ın tutukluk süresini 10 yıl ile sınırlandıran kararından sonra aralarında "aşırı İslamcı örgütü" olarak nitelediği Hizbullah ile PKK üyelerinin serbest bırakıldığına dikkat çekerken Türkiye'de tutukluların mahkum olmadan süresiz cezaevinde tutulmasının insan hakları savunucularını rahatsız ettiğini belirtti. Ancak insan hakları savunucularının, Yargıtay kararının, tutukluların hakları açısından tam tatmin edici olmadığını da söylediklerini kaydeden gazete, bu çerçevede AİHM'nin kararlarına dikkat çekti.

Serbest bırakılan tutukluların, yurt dışına çıkamayacaklarına, düzenli olarak karakola bildirimde bulunmaları gerekeceğine işaret edilen haberde, "Ancak, tahliyeler ve daha birçok tahliye beklentisi - ki Türk medya haberlerine göre 50 binden fazla tutuklu başvuruda bulundu - kaygı yarattı" denildi. Haberde şöyle devam edildi:

"Dava duruşmaları sırasında adli tıp uzmanları, Hizbullah üyelerinin, birçok kurbanı, elleri ve ayakları birbiriyle bağlayarak canlı gömdükleri yönünde ifade vermişlerdi." NYT, televizyon kanallarında üst düzey bir Hizbullah üyesinin salıverilmesinin, düzinelerce destekçisi tarafından nasıl kutlandığı gösterildiğini belirtirken "Militan Edip Gümüş, 2000 yılında gözaltına alındı ve Aralık 2009'da terör örgütü üyeliği ve 100'den fazla kişinin öldürülmesi olayına karışmaktan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Suçlamaları reddediyor ancak grup üyeliğini kabul ediyor" dedi.



ANKA