İşte derginin etkili isimlerinden Rosemary Righter’in Başbakan Erdoğan üzerine analizi:

“Seçimde büyük zafer kazanan Erdoğan, ‘demokratik muhafazakarlık’ olarak tanımladığı model temelinde, Türkiye’yi yeniden şekillendirecek yeni bir anayasa ile kendini daha geniş yetkilerle donatıp, bir başkan olarak ülkeyi yönetme niyetinde olduğunu açıkca söylemekten çekinmiyor. Türkiye’de sadece ordu değil, akademisyenler, işadamları ve hatta yargıçlar da savunmasız durumda...

Erdoğan’ın iktidarıyla birlikte, ekonominin iyi gitmesiyle hayat standartları yükseldi. Peki bu güçlü adam ne istiyor ve şu an için sarsılmaz görünen gücü ile ne yapacak? Türkiye’yi aşağıdan yukarıya değiştiren ve İslamcı komşularına yönelen Erdoğan’ın arkadaşları, şu an Kaddafi, Esad ve Ahmedinecad’dı. Hamas ve Hizbullah ruh eşleriyken, İsrail de düşmanı. Mısır ’daki İslamcılar onu şimdiden bir halife olarak görüyor ... AKP fırtınalı bir bölgede bir istikrar kalesi olarak Türkiye ’nin stratejik öneminden ve Batı’nın 11 Eylül’den sonra “ılımcı” İslam ile dost olma arzusundan fayda sağlıyor.”

Reuters: Başbakan Erdoğan Türkiye’deki en güçlü adam Reuters haber ajansı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında “ Türkiye’deki en güçlü adam” başlığıyla bir değerlendirme yazısı yayımladı.

Erdoğan’ın Türk seçmeniyle dile getirilmemiş bir anlaşma yaptığı belirtilen yazıda, bu anlaşmanın, başbakanın hızlı ekonomik büyüme, istihdam ve para akışı sağlaması, seçmenlerin de kendisinin demokrasiyi şekillendirmesine olanak tanıması olduğu belirtildi. Şimdiye kadar bu zımni sözleşmenin iyi işlediği belirtilen yazıda, kişi başına düşen milli gelirin neredeyse üç kat arttığına işaret edilerek anayasa referandumu ve AK Partinin orduyla ilgili politikalara dikkat çekildi.

Türklerin orduya saygı duyduğu ancak halkın çoğunun askerlerin siyasetten uzak durmasını istediği belirtilen yazıda, Erdoğan’ın bunu yapmayı başardığı kaydedildi. Erdoğan’ın Kasımpaşalılığından ve kişisel özelliklerinden de bahsedilen yazıda, Davos’ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e sarfettiği sözlerin, Erdoğan’ın İslam dünyasındaki şöhretini pekiştirdiği hatırlatıldı. Yazıda, Erdoğan’ın, başarının anahtarının ekonomik büyümede olduğunu anladığı da belirtildi.


Radikal