Türkiye'de planlanan anayasa değişikliklerinin yurt dışındaki yankıları sürüyor. Newsweek yazarı Owen Matthews, Türkiye'de anayasa değişikliklerine ilişkin AKP'yi kastederek, "Partiyi harekete geçiren ana nedenin, kendini gelecek davalardan korunmak olduğunu açıktır. Ancak gerçek budur ki Türk mahkemelerinin reforma çok ihtiyaçları var" görüşünü dile getirdi.

Newsweek, internet sitesinde yazarı Owen Matthews'in Türkiye'de anayasa reform paketine ilişkin bir yoruma yer verdi. "Türkiye, mahkemeleri temizliyor" başlıklı yoruma, "AK Parti, Türkiye'yi daha çok demokratik mi yapmaya, yada İslamcı gündeminin yolundaki son engelleri de yok etmeye mi çalışıyor?" sorusuyla başlayan Matthews, paketle siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılması ve askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmaları amaçlandığını kaydetti.

AKP yetkililerinin, değişikliklerin hukuk üstünlüğünü güçlendireceğini söylediklerini belirten Matthews, laiklerin ise, iktidardaki partinin, üst düzey generalleri darbe suçlamalarıyla gözaltına alarak orduyu felce uğrattıktan sonra, son engelleri kaldırmaya amaçladığını söylediklerini de yazdı.

"Hükümet, yargıçların bağımsız olmayı sürdüreceklerinde ısrar ediyor ve bazıların korktuğu gibi üst düzey yargı görevlerini atadıkları ile doldurmadı" diyen Matthews, "Aynı zamanda partiyi harekete geçiren ana nedenin, kendini gelecek davalardan korumak olduğu açıktır. Ancak, gerçek budur ki Türk mahkemelerinin reforma çok ihtiyaçları var" görüşünü dile getirdi.

Matthews, Türkiye'de yargıçların "hala çok taraf oldukları ve parlamentoda çoğunluğuna rağmen AKP'yi yasaklamaya çalıştıkları" öne sürdüğü yorumda, reformların yargıdaki tüm sorunları çözmeyeceğini belirterek, "Ancak Türkiye'nin daha az politize mahkemelere ihtiyacı var ve bu reformlar, bu yönde bir adımdır" savına da yer verdi. (ANKA)
(CN/OMR)