ABD'de Nokia-Siemens Networks şirketine karşı, İran'a, İran hükümetinin muhalif eylemcileri izlemesini sağlayan teçhizatı sattığı iddiasıyla dava açıldı.

İranlı gazeteci ve eski iç basından sorumlu Bakan Yardımcısı İsa Seherhiz ve oğlu Mehdi Seherhiz, ABD'de Federal Mahkeme'de, Nokia-Siemens Networks ile ana şirketler olan Nokia ve Siemens'e karşı, İran hükümetine, muhalif eylemcileri izlemesini sağlayan telekomünikasyon teçhizatı sattığı iddiasıyla dava açtı.

Davada, Nokia Siemens Networks'ün, İran hükümetinin telefon konuşmalarını gizlice dinlediği iletişim merkezlerine yönelik tüm yasadışı desteğini kesmesi isteniyor.

Davada ayrıca, Nokia Siemens Networks'den, İran hükümetiyle bağlantılarını kullanarak, geçen haziran ayında İran'daki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra, cep telefonuyla yaptığı görüşmelerin izlenmesi ve dinlenmesi sonucu tutuklandığı iddia edilen reformcu siyasetçi İsa Seherhiz'in serbest bırakılmasının sağlanmasına yardımcı olması talep ediliyor.

Davacılar, şirketin ilerde İran gibi ülkelerde başka kimselere zarar vermesini önlemek için yardım talebinde de bulunuluyor.

Geçen yıl Nokia Siemens Networks'ün İran hükümetine satışlarıyla ilgili basında yer alan yoğun haberlerin ardından, şirket bu ülkeye telefon dinlenmesi, internet sansürü ya da filtreleme için kullanılacak teknoloji sağladığı iddialarını yalanlamıştı.

Öte yandan şirket, İran'da devlete ait telekomünikasyon şirketi TCI'a, kendi sabit ve cep telefonu ağların üzerinden yapılan yerel telefon görüşmelerinin izlenmesini mümkün kılan teknolojiyi sattığını kabul etmiş, bu teknolojinin, ABD ve Avrupa'daki ses çağrısı izlenmesiyle ilgili benzer yasal koşullarla uyumlu olduğunu savunmuştu.

Nokia Siemens Şebekeleri, 31 Mart 2009'da kendisine ait Intelligence Solutions işletmesini ise Perusa'ya satmıştı.

AA