OSLO - Kuzey Avrupa ülkesi Norveç'in başkenti Oslo'nun merkezinde hükümet binalarının bulunduğu bölgede dün öğlen saatlerinde büyük bir patlama meydana geldi.

Bombalı saldırıda hükümet binaları büyük hasar gördü. 7 kişi öldü, 2'si ağır 15 kişi yaralandı.

Hasar gören 20 katlı binanın içinde Başbakan Jens Stoltenberg'in ofisi de bulunuyordu.

Bombanın bir otomobilin içine yerleştirilmiş olabileceğinden şüpheleniliyor.

Nobel Barış Ödülü’nün dağıtıldığı kent olan Oslo ilk kez böylesi bir saldırıya tanıklık ediyor.

'TERÖR SALDIRISI OLDUĞUNU SÖYLEMEK İÇİN ERKEN'
Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, olayın ardından yaptığı ilk açıklamada, bunun çok büyük bir saldırı olduğunu söyledi.

Patlama sırasında makamında bulunmayan Norveç Başbakanı, hazırlıklı olunsa da böyle bir saldırının meydana geldiğini ve bunun üzücü olduğunu ifade etti.

Bunun terör saldırısı olduğunu söylemek için erken olduğunu belirten Stoltenberg, bulunduğu yerin açıklanmaması için polise emir verdiğini dile getirdi.

ÖLÜM KAMPI OLDU
Bombalı saldırıdan birkaç saat sonra Oslo yakınlarında Utoya adasında iktidardaki İşçi Partisi'nin gençlik kampında da ateş açıldı.

Saldırıda 84 kişi yaşamını yitirirken, çok sayıda kişi de yaralandı. Ağır yaralıların bulunması nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

SUDA CESET ARAMASI
Saldırının düzenlendiği ada, 25 kilometre uzunlukta ve 12 kilometre genişlikteki Tyrifjorden gölünde, kıyıya yaklaşık 500 metre mesafede bulunuyor.

Çok sayıda kişi yüzerek karşı kıyıya kaçmaya çalıştığı için suda da ceset aranıyor.


'ÇOCUKLUĞUMUN CENNETİ CEHENNEM OLDU'
Başbakan Jens Stoltenberg, bugün düzenlediği basın toplantısında ise gençlik kampına düzenlenen saldırıya işaret ederek, "Çocukluğumun cenneti dün cehenneme dönüştü" dedi.

Stoltenberg, gençliğinde bu adaya sık gittiğini belirtti.

SON YEDİ YILIN EN BÜYÜK SALDIRISI
Batı Avrupa, 2004'te Madrid'deki 191 kişinin öldüğü saldırıdan sonraki en kanlı terör saldırısıyla karşı karşıya kaldı.

SALDIRGAN AŞIRI SAĞCI
Bu arada, polis kıyafeti giyen saldırgan Oslo yakınında yakalandı. Polis, saldırganın 32 yaşında ve Norveçli olduğunu da belirtti.

Saldırganın evine baskın düzenleyen polis, çok sayıda silah, patlayıcı malzeme, asker ve polis giysileri ele geçirildi.

Şüphelinin saldırıları hangi amaçla gerçekleştirdiği henüz bilinmiyor.

Norveç medyası şüphelinin aşırı sağcı ve İslam karşıtı görüşe sahip olduğunu belirtiyor.

Üyesi olduğu NATO'nun Afganistan ve Libya operasyonlarına destek veren Norveç, son dönemde El Kaide bağlantılı yerel gruplarla mücadele ediyordu.

‘TEHDİT DÜZEYİ DEĞİŞMEDİ’
Bu arada, Norveç Adalet Bakanlığı dünkü katliamın ardından ülkedeki tehdit düzeyinin değiştirilmediğini bildirdi.

Dünkü saldırıların ardından Norveç'in karşı karşıya bulunduğu tehdit düzeyine ilişkin değerlendirmenin sürdüğü kaydedildi.


Oslo'yu cehenneme çeviren saldırgan

Norveç’te 100’e yakın kişinin yaşamını yitirdiği saldırıları düzenlediği iddia edilen Anders Behring Breivik isimli saldırganın aşırı sağcı olduğu belirlendi.

OSLO - Başkent Oslo’da meydana gelen bombalı saldırı ve Utoya adasındaki silahlı saldırıyla ilgili olarak Anders Behring Breivik isimli bir kişi gözaltına alındı. 32 yaşındaki saldırganın fotoğrafları da basında yayımladı.

Norveç polisi, aşırı sağ görüşlü olan zanlıyı iki saldırıdan da sorumlu tutmak için ellerinde kanıt bulunduğunu açıkladı.

Breivik’in, Hıristiyan kökten dinci görüşlü internet sitelerinde yorumlar yaptığı da bildirildi.

Daha önce açıklamasında polis, kamptaki saldırının arkasında birkaç kişinin bulunabileceği varsayımı üzerinde durduklarını belirtmişti.

ntvmsnbc ve Ajanslar