Almanya'da 2000-2007 yılları arasında Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü NSU tarafından öldürülen 8 Türk'ten biri olan Mehmet Kubaşık, Dortmund'da öldürüldüğü büfesinin önünde anıldı.

Mehmet Kubaşık'ın Mallinckrodt Caddesi üzerinde işlettiği büfe önüne yerleştirilen anıt taşa, Kubaşık ailesi ve Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich Sierau çiçek bıraktı. Oğlu Mert ve kızı Gamze ile birlikte eşinin adının üzerine gül bırakan Elif Kubaşık çocuklarıyla birlikte gözyaşına boğuldu. Aradan 8 yıl geçmesine rağmen acısının hâlâ taze olduğunu belirten Elif Kubaşık, 'Kelimeler boğazıma düğümleniyor' diyerek açıklama yapmak istemedi.

Konuşma yapılmayan sessiz anma töreninde acılı aileyi Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich Sierau teselli etmeye çalıştı. Aileyle uzun uzun konuşan Sierau da açıklama yapmadı.

NSU DAVASINDA SAVCI BİZE ENGEL ÇIKARTIYOR

Kubaşık ailesi adına açıklama yapan ve aileyi Münih'te görülen NSU davasında temsil eden Avukat Carsten İlius, dava sonunda vicdanları rahatlatan bir karar çıkacağını düşünmediklerini söyledi. 'Mahkeme önüne çıkartılan Beate Zschaepe yargılanacak, bu kesin. Bunun için şu ana kadar derlenen deliller yeterli' diyen Carsten İlius, 'Kubaşık ailesinin Zschaepe'nin ceza almasının dışında, Zschaepe ve tetikçilere Dortmund ve başka yerlerde kim ve ne kadar destek verdi ortaya çıkartılmasını istiyor. Ancak bu noktada savcılık bize engel çıkartıyor. Bir sürü dosyaya ulaşamıyoruz. Muhbirleri davaya tanık olarak çağırmak istiyoruz ama ulaşamıyoruz. Savcılık Nazi komplosunu aydınlatmaya yardımcı olmuyor' diye konuştu.

VİCDANLARI RAHATLATACAK KARAR ÇIKMAZ

Davadan sadece savcının vicdanını rahatlatacak bir karar çıkacağını kaydeden İlius, 'Savcı Zschaepe'nin ceza almasını istiyor. Zschaepe belki ömür boyu ceza alacak. Böyle bir ihtimal var ama, onun etrafındaki Nazi komplosunu aydınlatmaya destek olmuyor. Bu Kubaşık ailesi için büyük bir hüsran. Hükümetin de istediği olayın aydınlatılması, davanın şu aşamasına bakarak söylüyorum, gerçekleşmeyecek. Bunun için avukatlar olarak savaşıyoruz' dedi.

Yüzüncü duruşması görülen davada en az 100 duruşma daha beklediklerini kaydeden Carsten İlius, 'Dava bir yıl daha sürebilir' diye konuştu.


DHA