Liderler yayınladıkları ortak bildirgede nükleer güvenlik, nükleer terörizm ile mücadele ve nükleer ham maddeler ile bağlantılı her türlü suçlara karşı ekonomik, siyasi ve manevi işbirliği içinde olacaklarını ifade etti.

Nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasına karşı olmadıklarını belirten liderler, nükleer ham madde miktarının gereğinden fazla olduğunu ve bunların azaltılması gerektiğini belirttiler.

Yayınlanan ortak bildirgede, ülkelerin güveliğini tehdit eden nükleer terörizm ile mücadele de sıkı sorumluklar alınması gerektiği aktarıldı.

Zirveye katılan liderler, nükleer güveliğin temininin sağlanmasında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na (IAEA) vurgu yaptı. Ülkeler arası işbirliğinde uluslararası kurumların kilit rolüne dikkat çekilen sonuç bildirgesinde, bu kurumların başında IAEA geldiği ifade edildi.

Sonuç bildirgesinde, Fukushima Nükleer Santrali'nde meydana gelen nükleer kazaya da değinildi. Nükleer güvenliği sadece terörizmin tehdit etmediği, Fukushima faciası gibi kazaların tekrar yaşanmaması için nükleer enerji santrallerdeki güvenlik önlemlerinin yükseltilmesi gerektiği belirtildi.



CHA