New York Times'in geçen hafta yayınladığı ve gazeteci tutuklamalarının eleştirildiği başyazıya Washington Büyükelçisi Namık Tan'dan itiraz geldi. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, New York Times'a gönderdiği mektupta, "Bölgede özgürlük talepleri olurken, Türkiye hükümeti değerlerine ve vatandaşlarına ihanet ediyor, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve yönetimiyle ilgili eleştiri haberlerini susturmak için gazetecilere baskı yapıyor" ifadelerini içeren 12 Mart tarihli başyazıya "Devam eden bir davayla ilgili aceleci yargılar konusunda sağduyu çağrısında bulunuyoruz" diye itiraz etti.

Namık Tan'ın başyazıya itirazlarını içeren 14 Mart tarihli mektubu 18 Mart tarihli New York Times'da yayınlandı. "Türkiye'nin Adalet Sistemi: Büyükelçi'nin Görüşü" başlığıyla NYT'de yayınlanan mektupta Tan, başyazıya konu olan gazeteci davasının "karmaşık bir dava" olduğunu, sağduyulu değerlendirme gerektirdiğini belirtti. Davanın savcısına göre sanıkların gazetecilik mesleği ile ilgili olmayan konulardan suçlandıklarını belirten Tan, "Ayrıca kovuşturulmaları her gerçek demokrasinin belirlediği ilke ve uygulamalar çerçevesinde yapılıyor" dedi.

Türkiye'deki adli sistemin Avrupa'nın hukuksal yapısıyla entegre olduğunu, suç isnad edilen kişilerin suçlu bulundukları kanıtlanana değin masum olduklarının varsayıldığını, kendilerini savunma hakları bulunduğunu belirten Tan, "Nihayetinde, kendilerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuru hakkına sahiptir. Medeni haklara ilişkin bu ve diğer türden teminatlar yasalarımızda yer almakta ve Türk hukuk sisteminin her bir parçasında özenle gözetilmektedir" dedi.

-GEREKİRSE EK ADIMLAR ATILIR-

Türkiye'nin söz konusu davaları dikkatle ele aldığını belirten Namık Tan, "Basın ve ifade özgürlüklerinin gerçek bir demokrasinin temelini oluşturduğunun tamamen farkındayız. Gereksinim varsa, varolan teminatları güçlendirme yönünde atılacak ek adımlar için de ürkek davranmayız. Sizler ve birçoklarının kabul ettiği gibi, Türk toplumu son on yılda olumlu yönde değişti, ve bu değişimde ivmeyi korumaya kararlıyız. Buna karşın devam eden bir davayla ilgili aceleci yargılar konusunda sağduyu çağrısında bulunuyoruz" dedi. (ANKA)
(ORH/HF)