YUNANİSTAN Başbakanı Aleksis Çipras ve Maliye Bakanı Yanis Varufakis borçlarını sildirmek için umutla çıktıkları Avrupa Birliği, Avrupa merkez bankası (ECB) ve IMF’den oluşan Troyka yolculuğundan kayıpla dönerken son şans olarak denedikleri Almanya’da da ‘duvar’a çarptılar. “Midyata pirince giderken evdeki bulgurdan olduran’  önceki günkü görüşme sonrasında ECB, Yunan hükümetinin kurtarma planına bağlılığından şüphe duyarak Atina’nın doğrudan likiditeye erişmesini kısıtlamıştı. Dün ise Alman Maliye Bakanı Walfgang Schauble ile görüşen Varufakis de istediğini alamadı. Schauble, Yunanistan’ın tüm taleplerini reddetti ve “Anlaşamadığımızda anlaştık” dedi. Öte yandan Yunanistan Başbakanı Çipras ile Rusya Devlet Başkanı Putin telefonda görüştü. Putin, Çipras’ı mayısta Moskova’ya davet etti.

VAATLER DÜŞÜNDÜRÜCÜ
Schauble, dün görüşme sonrası Yunanistan’ı feshedilmesini istediği Troyka ile müzekereye çağırdı. 320 milyar Euro’luk borcun silinmesinin sözkonusu olmadığını vurguladı. Çipras hükümetinin Yuaninstan’ın daha önce verdiği taahhütleri yerine getirmesini isteyen Schauble, Çipras hükümetinin seçim öncesi vaadlerini, seçim sonrasında da tekrarlamasından memnuniyetsizliğini “Eğer vaadler başka ülkelerin vatandaşlarının zararına ise o zatan realist değildir. Yeni hükümetin vaadleri düşündürücü ” diyerek dile getirdi. 
Schauble şöyle konuştu: “Yunanistan kendi hataları yüzünden bu duruma düştü. Herkes kapısının önünü temizlemeli. Sorunların çıktıkları yerde çözümlenmeleri gerek. Bugünkü görüş ayrılıklarımıza rağmen Yunanistan Euro Bölgesi’ndedir ve imzaladığımız anlaşma da şubat sonuna kadar geçerlidir. Eğer program değişirse Yunanistan para piyasalarına nasıl çıkacak bilemiyorum.” 
Varufakis ise AB’den sadece geniş kapsamlı önerilerini sunmaları için yaz başlarına kadar zaman istediklerini ve yeni bir anlaşmaya kadar da ara anlaşma yanlısı olduklarını söyledi. Varufakis “Kemer sıkma politikasını sürdürmeye hakkımız yok. İflastan kurtulmak için elemizden geleni yapacağız” dedi. Atina Borsası yüzde 3.37 düşüşle 819.5 puanda kapandı.

SÜPER MARIO HİZAYA ÇEKTİ
YUNANİSTAN Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in Frankfurt’ta ECB Başkanı Mario Draghi’yle yaptığı görüşmeden saatler sonra yazılı bir açıklamayla duyurulan karar çerçevesinde Yunan tahvilleri likidite karşılığında teminat olarak kabul edilmeyecek. Çipras hükümeti üzerindeki baskıyı belirgin şekilde artıran ECB’nin hamlesi, “hizaya çekme” ve Yunanistan’ı acilen anlaşmaya zorlama hamlesi olarak görülüyor. Önceki gece yarısı açıklanan kararda, “ECB, Yunanistan tarafından tamamen teminat altında olan veya ihraç edilen, pazarlanabilir borçlanma araçlarının feragat opsiyonunu kaldırmaya karar verdi. Yönetim Kurulu’nun kararı, programın hali hazırda başarılı ve Eurosystem kuralları ile uyumlu şekilde sonuçlanacağının kesin olmaması nedeniyle alındı” ifadelerine yer verildi. Karar, ECB fonlarına 2010’dan bu yana çöp notu bulunan Yunan tahvillerini teminat olarak göstererek erişebilen Yunan bankalarının, bundan böyle Yunanistan Merkez Bankası’na daha yüksek faizle başvuru yapması sonucunu doğuracak. ECB’nin adımı nedeniyle mevcut borçlanma faiz oranının üç katına kadar çıkabileceği yorumları yapılıyor. Banka üzerindeki yükü artıran ve Yunanistan’ı anlaşmaya varana kadar izole eden bir etki yaratacak karar, önümüzdeki haftalar içinde Acil Likidite Desteği (ELA) mekanizması çerçevesinde onlarca milyar Euroluk ek likidite yaratılmasını da gerektirecek. ECB’nin kararı 11 Şubat’tan itibaren geçerli olacak. Yunan Bakan Varufakis ise ECB’ninkararının ülkeye olumsuz etkisi olmadığını bildirdi.

UYUYA KALDI




Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in Avrupa turundan dönerken ağır tempodan dolayı uçakta uyuyakalması Yunanistan’da günün olayı oldu.