İskoçya’da bir kafe işleten Türk kökenli Murat Aksakallı, elindeki altın antika bir taç yüzünden Türkiye ile mahkemede karşı karşıya geldi. M.Ö. 350 yılına ait olduğu tahmin edilen ve kapalı bir sit alanından çıkarıldığı belirtilen antika eser, 2010 yılında Aksakallı’nın tacı gizli bir polise satmaya çalıştığı sırada ele geçirildi. Bunun üzerine hakkında soruşturma başlatılan Aksakallı, 250 bin Sterlin değerindeki tacın büyükbabasından miras kaldığını öne sürdü.

Soruşturmayı yürüten İskoçya Başsavıcısı Frank Mulholland, Aksakallı hakkında cezai soruşturma açılmayacağını bildirirken, tacın ait olduğu yere geri gönderilmesini talep etti. Ancak hem Murat Aksakallı hem de Türkiye hükümeti taç üzerinde hak talep edince, olay İskoçya Yüksek Mahkemesi’ne taşındı. Aksakallı’nın avukatları, tacın müvekkillerine aile mirası olduğu iddiasını yineledi. Türk hükümetini savunan avukatlar ise mahkemeye sundukları fotoğraflarla tacın ülkedeki bir sit alanından çıkarıldığını öne sürdü.

Bunun üzerine İskoçya mahkemesi, 2013 yılında tacın Türkiye’de incelenmesi için Londra’daki Türkiye Büyükelçiliği’ne gönderilmesine karar verdi. Taç ise 1 hafta sonra, incelenerek Edinburgh polis merkezine iade edildi.

Aksakallı’nın avukatları başta Türkiye’nin iddialarına itiraz etse de mahkemenin nihai kararını beklemeden anlaşmaya gitti ve tacı Türkiye’ye iade etmeyi kabul etti.