Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, ABD'deki ceza sistemi hakkında eleştirilerini saklamayan Başkan Obama'nın, 97 mahkum hakkında cezaların hafifletilmesi ve affedilmesi yönünde karar verdiği bildirildi.

Açıklamada, "Başkan Obama Noel zamanı dolayısıyla 95 mahkumun cezalarını hafifletti ve iki kişinin ise cezalarını affetti" ifadesine yer verildi.

Obama'nın cezalarını hafiflettiği 95 mahkumun çoğunluğunun uyuşturucu ile ilgili sebeplerle, affedilen iki kişinin ise sahtekarlık ve banka dolandırıcılığı ile alakalı suçlardan ceza aldığı kaydedildi. Ayrıca, cezaları hafifletilen 95 mahkumdan 40'ının, ömür boyu hapis cezası almış mahkumlar olması dikkat çekti.

"BUNU FIRSATA ÇEVİRMEK SENİN ELİNDE"

Obama, affedilen mahkumların hepsinin şahsına mektup yazarak, kendilerinden beklentilerini anlattı.

Mektuplarda, "Sizin af başvurularınızı kabul ediyorum çünkü hayatınızı değiştirme kapasitenizin olduğunu gösterdiniz" değerlendirmesinde bulunan Obama, "Şimdi bunu bir fırsata çevirmek senin elinde. Fakat şunu unutma ki senin için iyi olacak seçenekleri seçecek yeteneğin var" ifadelerini kullandı.

OBAMA 5 BAŞKANDAN DAHA FAZLA KİŞİYİ AFFETTİ

Son açıklanan rakamların ardından, Obama tarafından cezaları hafifletilen mahkumların sayısı 184'e ulaştı. Obama'dan önce başkan olan Jimmy Carter, Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton ve George W. Bush tarafından affedilen toplam mahkum sayısının ise 117 olduğu belirtildi.

ABD'de ceza sisteminde reform hazırlığı içerisinde olan Obama, geçtiğimiz yaz ayında da bir ilke imza atmış ve Oklahoma'daki bir hapishaneyi ziyaret etmişti.