ABD’de, devlet okulunda okuyan cinsiyet değiştirmiş öğrencilerin, seçmiş oldukları cinsiyete göre devlet okullarının tuvaletini kullanabilmesine ilişkin aldığı karar nedeniyle Başkan Barack Obama yönetimine dava açıldı.

Alabama, Georgia, Teksas ve Wisconsin dahil toplam 11 eyalette, Başkan Obama yönetiminin aldığı kararı Washington’da federal mahkemede yargıya taşıdı. Yönetimden davacı olan eyaletlerin avukatları, Başkan Obama yönetiminin okul ve iş ortamlarını bir deney alanına çevirmeye çalıştığını öne sürerek, "Obama yönetimi, ülkedeki bütün devlet okullarını ve çalışma ortamlarını bir laboratuvara çevirerek korkunç bir sosyal deney yapıyor” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Adalet Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı tarafından 2 hafta önce, okullardaki cinsiyet değiştirmiş öğrencilerin federal kanunlar çerçevesinde tercihlerine göre okullarda yaşayabilmesini hedefleyen projesinin ülkedeki demokratik kurallarla dalga geçmek olduğunu belirten avukatlar, Obama yönetiminin toplum içerisindeki sağduyunun anlamını kötüye kullandığını iddia etti.

Eyaletlerin bu kararı almasının temel sebebinin, okullarda çocukların cinsel istismara uğrayabileceği korkusu olduğu belirtildi.

Eğitim Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı, bu kararı almalarının sebebini ABD’de devlet tarafından yönetilen okullarda cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmak olduğunu savunmuştu.