ABD'de 1940'lı yıllarda Harry Truman, yetmişli yıllarda Richard Nixon ve doksanlı yıllarda Bill Clinton, her ABD vatandaşını sağlık sigortası kapsamına alacak yasanın çıkması için önemli mücadeleler verdi. ABD'de 70 yıldır uğruna mücadele verilen yasayı ABD Başkanı Barack Obama, 2 yıl önce mart ayında kongreden geçirmeyi başararak tarihe adını yazdırmıştı.


Obama 2 yıl önce sağlık reformunun kabul edilmesi sonrasında yaptığı konuşmada, "ABD hala büyük devrimler yapmaya yetenekli bir ulus olduğunu, sağlık reformu alanında yaptığı yasayla kanıtladı" demişti.

Sağlık alanında devrim niteliği taşıyan yasayı o dönemde Cumhuriyetçi Parti'nin tüm senatörleri reddetmişti. Obama'nın bu yasayı çıkarmasının üzerinden kısa bir süre geçtikten sonra Demokratlar, ABD Kongresi'ndeki çoğunluğu kaybetti.


SAĞLIK SİGORTASI ZORUNLU OLACAK 

Yasanın kabul edilmesinden tam 2 yıl sonra ise Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında Amerikan Yüksek Mahkemesi'nde bugün büyük bir savaş başlıyor. ABD'de her vatandaşı sağlık sigortası kapsamına alan ve 2014'ten itibaren sağlık sigortası yaptırmayı zorunlu hale getiren yasanın iptali Yüksek Mahkeme'de görüşülecek.

SOSYALİZM SUÇLAMASI
ABD'de önümüzdeki kasım ayında yapılacak başkanlık seçimi öncesinde Cumhuriyetçiler, Obama'nın iç politikadaki en büyük başarısını elinden almak için uzun bir zamandır çaba harcıyor. Sağlık yasası aleyhine gösteriler düzenleniyor. "Obamacare" başlığı altında, ABD Başkanı'nın Avrupa tipi sosyalizmi getirdiği eleştirileri yapılıyor.

ÇAY PARTİSİ YİNE DEVREDE
Yasanın iptali için Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adaylarından Michele Bachmann da yine devrede. Bachmann yeterli desteği görmediği için adaylıktan çekilmesine rağmen Başkan Obama'ya darbe indirmek için düzenlenen gösterilerde aktif rol üstleniyor.

AMAÇ OBAMA'NIN SİLAHINI ELİNDEN ALMAK
Amerikan Yüksek Mahkemesi sağlık yasasını iptal ederse, Başkan Barack Obama'ya seçimler öncesi önemli bir darbe vurulmuş olacak. Obama'nın seçimler kampanyasında kullanacağı en önemli kozlarından biri elinden alınmış olacak.

Siyasi uzmanlar, söz konusu yasanın iptali halinde ABD Başkanı Obama'nın yeniden seçilme şansının ağır darbe alacağını belirtiyor.



ntvmsnbc