Kürtajın yasak olduğu Orta Amerika ülkesi El Salvador’da mahkemenin aldığı karar tartışma yarattı.

Mahkeme, böbrek yetmezliği çeken ve lupus adı verilen kronik bağışıklık sistemi hastası olan hamile kadına kürtaj izni vermedi.

Doktorlar, hamileliğin devam etmesi halinde bu hastalıkların anne için ölümcül olabileceğini açıkladı. Üstelik, annenin hastalıkları sebebiyle 26 haftalık bebeğin beyninin gelişmediği ve bebeğin anasefali hastalığına yakalandığı öğrenildi.

Ansefali hastası bebeklerin yaşama şanslarının çok az olduğu, ya anne karnında ya da doğduktan kısa süre sonra hayatlarını kaybettikleri belirtildi.

MAHKEME KARARINA TEPKİ
İsmi gizli tutulan ve kamuoyunda "Beatriz" adıyla hitap edilen 22 yaşındaki genç kadının hamileliği ile ilgili alınan karar ülkede tepkiye yol açtı. İnsan hakları örgütleri, eylemler düzenleyerek "Beatriz"e kürtaj hakkı verilmesini istiyor.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin haberine göre, "Beatriz"in tedavi gördüğü hastanedeki doktorlar ve Sağlık Bakanlığı da mahkemenin kürtaj kararına karşı çıktı. Mahkeme ise annenin haklarının, doğmamış bebeğin haklarının önüne geçemeyeceği görüşünde ısrarlı.