MACARİSTAN’ın Kecskemet kent mahkemesinde başlayan davanın iddianamesine göre, 71 sığınmacının hayatını kaybetmesine neden olan suç örgütü, 2015 yılı şubat ve ağustos ayları arasında, Afganistan, Suriye ve Irak’tan bin 200 sığınmacıyı, insan taşımaya uygun olmayan, kapalı ve havasız kamyonetlerle Batı Avrupa’ya yasa dışı yollarla ulaştırdı.

İddianamede, 26 Ağustos 2015’te Macaristan’ın Morahalom bölgesinde Suriye, Irak ve Afganistan vatandaşı 59 erkek, 8 kadın ve 4 çocuğun 15 metrekareden daha küçük bir alana sahip, havalandırması ve penceresi olmayan, kapısı sadece dışarıdan açılabilen kamyonete bindirildiği bilgisi yer ald

BAĞIRMALARINA RAĞMEN DURMAMIŞ
Sığınmacıları Avusturya’ya doğru taşıyan kamyonet hareket ettikten 30-40 dakika sonra sığınmacıların havasızlık dolayısıyla bağırmaya başlamasına rağmen şoförlerin örgüt liderinden aldığı talimat üzerine sığınmacılara yardımcı olmadığı da iddianamede vurgulandı.
İddianamede, Macaristan’dan Avusturya’ya geçen kamyonetin Parndorf yakınlarında durduğu ve kamyonetten herhangi bir ses gelmemesi üzerine şoförlerin kamyoneti otobanda bırakarak Slovakya üzerinden Kecskemet kentine geldikleri ifade edildi.

71 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ
İddianamede ayrıca, 27 Ağustos’ta polis tarafından bulunan kamyonetteki 71 sığınmacının bir buçuk saat içinde oksijen yetersizliği dolayısıyla hayatını kaybettiği belirtildi. Savcılık, olayla ilgili 11 kişi hakkında ‘cinayet ve suç örgütü kurarak insan kaçakçılığı yapmak’ suçlamasında bulunuyor. Avusturya’nın Slovakya ve Macaristan sınırına yakın Burgerland eyaletinde 27 Ağustos 2015’te otobanda terk edilmiş bir kamyonetin içinde 71 sığınmacının cesedi bulunmuştu. Olayla ilgili Avusturya’da başlayan soruşturma, Macar yetkililere devredilmişti.


Hürriyet