Tayland'da, Bout'un ABD'ye iade edilmesine itiraz eden bir alt mahkeminin kararını bozan temyiz mahkemesi, on yıldan fazla süren davada Rus silah kaçakçısının üç ay içinde ABD'ye iadesini kararlaştırdı.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Ermenistan'ı ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, karara sert tepki göstererek, "hukuk dışı ve siyasi" değerlendirmesinde bulundu.

Erivan'da bulunan Lavrov, gazetecilere, Tayland temyiz mahkemesinin aldığı iade kararından üzüntü duyduklarını belirterek, "Bu hukuka aykırı, siyasi bir karardır" dedi.

Rusya'nın Bout'un iade kararının alınmasında ABD'nin Tayland hükümeti üzerindeki nüfuzunun etkili olduğunu düşündüğünü belirten Lavrov, Moskova hükümetine ulaşan bilgilere göre kararın, "çok güçlü dış baskı altında alındığının" anlaşıldığını söyledi. Lavrov, "Rus vatandaşlarının çıkarları sözkonusu olduğu için, kendilerine aylardır her türlü desteği veriyoruz. Avukatlarıyla ve ailesiyle sürekli temastayız. (Bout'un) eve dönmesi için elimizden gelen herşeyi yapacağımıza sizi temin ederim" dedi.

Sovyetler Birliği döneminde Hava Kuvvetleri'nde subay olarak görev yapan 43 yaşındaki Bout'un dünyanın en büyük silah tüccarlarından biri olduğu, Güney Amerika, Ortadoğu ve Afrika gibi ülkelere silah sağlayarak bu bölgelerde iç savaşı kürüklediği iddiaları bulunuyor.

Bout, mart 2008'de Bangkok'taki lüks bir otelde kendilerini, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) üyesi alıcılar olarak tanıtan ABD ajanlarının kurduğu tuzakla yakalanmıştı.

Tayland'da tutuklanmasının ardından Bout hakkında, ABD'nin terör örgütü olarak tanıdığı FARC'a, değeri yüzlerce milyon doları bulan silah sattığı iddiasıyla ABD'de dava açılmıştı. Bu davada, Bout'un FARC'a satmaya çalıştığı silahlar arasında 700'den fazla karadan havaya füze, binlerce tüfek, yüksek teknoloji ürünü helikopter ve el bombası fırlatıcıları ve füzeler takılı uçakların da bulunduğu öne sürülmüştü.

New York Times, kararın, ABD Başkanı Barack Obama yönetimi için zafer olarak değerlendirilebileceğini yazdı. Bu hafta ABD, Tayland'ın Washington büyükelçisini Amerikan Dışişleri Bakanlığı'na çağırmış ve konunun ABD için "büyük öncelik taşıdığını" vurgulamıştı.



AA