Tayland Başbakanı Abhisit Vejjajiva, Bout'un kararlaştırıldığı gibi bugün iade edilemeyeceğini, iade sürecinde uzun hukuki aşamalar bulunduğunu kaydetti.

Bout'un avukatına göre, terör suçlamalarının netice vermemesinden endişe eden Washington, 2010 yılının başında, kara para aklama ve yolsuzluk suçlamalarından Bout'a karşı ikinci bir dava açtı ve bu davanın, Tayland'ın başkenti Bangkok'ta 4 Ekimde başlaması gerekiyor. Victor Bout'un resmen iadesi için bu ikinci davadan vazgeçilmesi gerektiğini belirten avukat, kararı Taylandlı hakimlerin vereceğini açıkladı.

Temyiz mahkemesinin kararına göre, Bout üç ay içinde ABD'ye iade edilmezse, serbest bırakılacak.

Tayland Başbakan yardımcısı Suthep Thaugsuban, "Yasalara göre hareket ediyoruz, üzerimizde baskılar var ama ülkemiz hiçkimsenin mandası altında değil ve hiçkimse bizden süreci hızlandırmamızı isteyemez" dedi.

NASIL YAKALANDI
Mart 2008'de Bangkok'taki lüks bir otelde ABD ajanlarının kurduğu tuzakla yakalanmış olan Bout, Güney Amerika, Ortadoğu ve Afrika gibi ülkelere silah sağlayarak bu bölgelerde iç savaşı körüklemekle suçlanıyor.

Altı dil bilen ve yedi takma adı bulunan Bout'un hikayesi, iki Amerikalı gazeteci tarafından kaleme alınan "Ölüm Taciri" adlı kitaba ve 2005 yılına ait "Lord of War" (Savaş Tanrısı) filmine de konu olmuştu.




AA