14 yaşındayken kanser nedeniyle hayatını kaybeden bir kız çocuğunun, gelecekte hayata dönme umuduyla dondurulma talebinin kabul edildiği ortaya çıktı. Mahkemenin kararı, İngiltere’de ‘tarihi’ olarak görülüyor. Çocuğun annesi de kızının talebine destek verdi fakat babası, “200 yıl sonra belki uyandığında hiç akrabası kalmamış olacak” diyerek mahkeme kararına karşı çıktı.

'Bu şansa sahip olmak istiyorum’
Gazete Duvar'ın BBC’den aktardığı habere göre, Ekim ayında hayatını kaybeden kız çocuğu, ölmeden önce dondurulma tekniği hakkında bilgi edinip annesinin desteğini de alarak yargıya başvurmuştu. Kendisini hastanede ziyaret eden yargıç Peter Jackson’a da şu mektubu yazmıştı: “Bu sıra dışı şeyi niçin talep ettiğimi izah etmem istendi. Ben sadece 14 yaşındayım ve ölmek istemiyorum ama öleceğimi biliyorum. 100 yıl sonra bile olsa, dondurulmanın bana iyileştirilip uyandırılma şansı verdiğine inanıyorum. Toprak altına gömülmek istemiyorum. Yaşamak istiyorum ve daha uzun süre yaşamak istiyorum, gelecekte hastalığıma bir çare bulup beni uyandırabileceklerini düşünüyorum. Bu şansa sahip olmak istiyorum. Dileğim bu.”

‘200 yıl sonra kim kalacak?’
BBC’nin ulaştığı dava dosyasına göre, çocuğun babası bu talebe şu sözlerle karşı çıktı: “Tedavi başarılı olsa ve 200 sene sonra hayata döndürülse bile, hiçbir akrabası kalmamış olabilir, hiçbir şeyi hatırlamıyor olabilir ve 14 yaşında olduğu düşünüldüğünde, çok çaresiz bir durumda kalabilir. Üstelik tüm bunlar ABD’de olacak.”
Yüksek Mahkeme yargıcı Jackson ise babanın bu sözlerine rağmen, kararında son sözü anneye bıraktı. Yani, çocuğun dileği yerine geldi. Çocuk ölümünden sonra dondurulmak üzere ABD’ye gönderilirken, babası da artık kızının son dileğine destek verdiğini açıkladı. Jackson ise modern tıbbın hukuk uzmanları açısından yeni sorular ortaya çıkardığına dikkat çekti.

Kriyojeni nedir?
Tıp teknolojisinin gelişmesi umuduyla insan ya da hayvan bedeninin dondurulması ve düşük sıcaklıkta korunması işlemi için, Yunanca ‘soğuk’ anlamına gelen ‘kryos’tan türetilmiş ‘kriyojeni’ terimi kullanılıyor. ‘Kriyojeni’nin işe yarayıp yaramayacağı henüz test edilebilmiş olmasa da, ABD ve Rusya’da cansız bedenlerin -130 dereceden daha düşük sıcaklıklarda tutulduğu merkezler var. 


CNN Haber