AA

İngiliz Yüksek Mahkemesi'nin, yaklaşık 6 yıldır devam eden Orams davasıyla ilgili nihai kararını İngiltere saatiyle 10.00'da (TSİ 12.00) duyurması bekleniyor. Bu arada Oramslar hakkında dava açan Rum Meletis Apostolides, kararın açıklanmasının ardından yarın İngiltere'de basın toplantısı düzenleyeceğini bildirdi.
 

Orams Davası

Rum Meletis Apostolides, İngiliz çiftinin, kendisine ait olduğunu iddia ettiği araziyi "işgal ederek" villa yaptırdığı gerekçesiyle Rum mahkemesinde dava açmış ve Lefkoşa Rum Kaza Mahkemesi, 9 Aralık 2004 ve 19 Nisan 2005'te Oramslar aleyhinde kararlar almıştı.

Rum mahkemesi, "arazinin Apostolides'e ait olduğuna" hükmederek, "Orams ailesinin Apostolides'e maddi tazminat ödemesi, adaya izinsiz girişlerinin durdurulması, arazinin sahibine iade edilmesi, Oramsların araziyi işgal ettikleri süre kadar kira ödemesi, arazi üzerine inşa ettikleri villayı yıkması ve Apostolides'in mahkeme masraflarının karşılanması" kararına varmıştı.
Meletis Apostolides, daha sonra David-Linda Orams çiftinin İngiltere'deki mülküne el konulup tazminat ödenmesi için İngiltere Yüksek Mahkemesine başvurmuştu. Apostolides, mahkemenin, 10. Protokole dayanarak, "anlaşma oluncaya kadar Avrupa Birliği yasalarının Kuzey Kıbrıs'ta uygulanmayacağı" kararını vererek, bu talebi reddetmesi talebiyle temyize gitmişti.

Nihai karar öncesinde ilgili Avrupa Birliği müktesebatının nasıl yorumlanacağı konusunda görüşü sorulan Avrupa Toplulukları Adalet Divanı ise, "Rum mahkemelerinde alınan mülkiyetle ilgili kararların tüm Avrupa ülkelerinde dikkate alınması" gerektiği yönünde görüş bildirmişti.