ABD Adalet Bakanlığı ve Sermaye Piyasası Kurulunun (SEC) rüşvet suçlamalarında anlaşmaya giden Daimler, Adalet Bakanlığına 93,6 milyon dolar ve SEC’e 91,4 milyon dolar olmak üzere toplam 185 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Davada Daimler’e bağlı Almanya’daki "Daimler Export and Trade Finance GmbH" ile Rusya’daki "DaimlerChrysler Automotive Russia SAO" şirketleri, ABD’deki rüşvetle mücadele yasasının iki maddesini ihlal ettiklerini kabul ettiler. Ayrıca Daimler’in Çin’deki "DaimlerChrysler China Ltd" şirketi, iki yıl tecilli ceza anlaşmasına tabi olacak.

Eski Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı Louis Freeh, Daimler’in rüşvetle mücadele yasalarına uyup uymadığını denetlemek için bağımsız gözlemci olarak görev yapacak.

Washington’da federal mahkemede görülen davanın oturumunda Yargıç Richard Leon, finansal anlaşmanın "sadece bir çözüm" olduğunu söyledi. Leon, şirketin geçmişteki sorunları çözmek için doğru adımlar attığını belirtti.

Savcı John Darden de Daimler’in "mükemmel işbirliği gösterdiğini" ifade etti. Darden, "Şirket kendi evini temizlemek için çaba gösterdi. Bu, Daimler’in zihninde ciddi bir değişimi gösteriyor. Bu saygıyı hak ediyor" dedi.

-22 ÜLKEDE ON MİLYONLARCA DOLAR RÜŞVET-

SEC, Daimler’i, 22 ülkede 200’den fazla işlemle bağlantılı olarak 56 milyon dolar rüşvet vererek 1,9 milyar dolar gelir elde etmekle ve en az 91,4 milyon dolar yasadışı kar elde etmekle suçluyor.

Adalet Bakanlığı Ceza Dairesi Başvekili Mythili Raman, "Off shore banka hesapları kullanarak, üçüncü kişiler aracılığıyla ve yanıltıcı fiyat düzenlemeleri yaparak, bu şirketler rüşveti iş yapmanın yolu olarak gördüler" dedi.

Daimler’in 1998-2008 yılları arasında rüşvet dağıttığı ülkeler arasında Çin, Mısır, Yunanistan, Hırvatistan, Macaristan, Endonezya, Irak, Fildişi Sahili, Letonya, Nijerya, Rusya, Sırbistan, Karadağ, Tayland, Türkiye, Türkmenistan, Özbekistan ve Vietnam bulunduğu belirtiliyor.

-ZIRHLI MERCEDES OTOMOBİLLER VERİLDİ-

Mahkemeye sunulan dava dosyasına göre, Daimler ve ana bayisi Türkmenistan’da bir Türkmen yetkiliye Şubat 2000’de doğum gününde değeri 300 bin avroyu aşan zırhlı Mercedes otomobil verdi. Aynı dönemde şirket, Türkmenistan hükümetiyle düzinelerce aracın satılması konusunu görüşüyordu.

Dosyadaki belgelerde, şirketin 1999 yılında Liberya’da kamyon satma anlaşması karşılığında Liberyalı bir yetkiliye 267 bin avrodan fazla değeri olan zırhlı Mercedes otomobil verdiği öne sürülüyor.

Savcılar, ayrıca Daimler’i Irak’ta araç satılması anlaşmalarını garanti altına almak amacıyla Iraklı hükümet yetkililerine yüzde 10 rüşvet vermekle suçladılar. Şirketin, Irak’ta rüşvet vererek BM’nin Gıda Karşılığı Petrol Programı’nı ihlal ettiği belirtiliyor. Şirketin, Endonezya’da üst düzey bir yetkilinin çocuğuna evlilik hediyesi verdiği de kaydedildi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SEC) 2004 yılında, DaimlerChrysler şirketinde çalışan denetçi David Bazzetta’nın şikayeti üzerine Daimler hakkında inceleme başlatmıştı. Bazzetta, Temmuz 2001’de Stuttgart kentinde üst düzey denetçiler toplantısında, şirketin ABD yasalarını ihlal ettiğini bilerek, "yabancı yetkililere rüşvet verilmesi için gizli banka hesaplarının kullanılmasının devam ettiğini" öğrendiğini söylemişti.

Alman Siemens şirketi de geçen yıl Aralık’ta ABD yönetimiyle uzlaşmaya vararak, ABD ve Almanya’da hakkındaki rüşvet soruşturmalarının sona ermesi için 1,3 milyar dolar ödemeyi kabul etmişti.

-"DENEYİMLERİMİZDEN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK"-

Daimler Yönetim Kurulu Başkanı Dieter Zetsche ise "Deneyimlerimizden çok şey öğrendik" dedi.

Bugün daha iyi ve güçlü bir şirket olduklarını belirten Zetsche, en yüksek uyum standartlarını sağlamak için ellerinden gelen her şeyi yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Daimler, bugüne kadar rüşvete bulaştığı gerekçesiyle 45 çalışanıyla yollarını ayırdı.

Milliyet