Emojiler akıllı telefonlarımızda kullandığımız mesajlaşma programlarındaki birer duygu ifadesi olmaktan çıkalı çok oluyor. Sanatçıların çalışmaları, sene boyunca en çok kullanılanların seçilmesi, Instagram’da her bir emojinin hashtag olarak kullanılabilmesi ve bu simgelerin günlük hayatta kullandığımız her türlü objenin üstüne yerleştirilmesi bu sene içinde emoji dünyasında olan gelişmelerin yalnızca küçük bir kısmı.

Oxford’un geleneksel olarak seçtiği ‘Yılın Kelimesi’nin de bu sene bir emoji olduğunun açıklaması tüm bunların arasında en çok ses getireni olacağa benziyor. Zira Oxford daha önceki seçimlerini her zaman ‘kelimelerden’ yana kullanmıştı. Ancak bu sene ‘mutluluk gözyaşları’ isimli bu emoji 2015’in kelimesi olmaya hak kazandı. Oxford’un seçimleri bugüne kadar yalnızca kelimelerle kısıtlı olsa da seçimin tanımında ‘dilde geçen seneyi yansıtan kelime veya ifade’ tanımı, bu sene bir emojinin yılın kelimesi olarak seçilebilmesinin önünü açtı.

 

Oxford Sözlükleri Başkanı Casper Grathwohl, ‘Geleneksel alfabelerin 21. yüzyılın görsel odaklı, hızlı değişen iletişim taleplerini karşılamakta ne kadar zorlandığını görüyorsunuz. Emoji gibi bir resimli yazılımın bu boşluğu doldurabilmesi çok da şaşırtıcı değil – esnek, atak ve tonu güzel şekilde barındırıyor. Bunun sonucu olarak emojilerin daha zengin, dilbilimsel sınırları aşabilen bir iletişim türü haline geliyor. Andy Murray evlilik programını yalnızca emojilerle tweetlediği zaman o gün ile ilgili hislerini hayranlarıyla direkt olarak paylaşabilmişti. Duygularını anlatmakta oldukça da etkili olmuştu emojiler.’ diyerek bu sene Yılın Kelimesi’nin bir emoji olmasının altında yatan sebepleri de açıklamış oldu.

Elbette bu seçim bir takım araştırmalar sonucunda ‘Mutluluk Gözyaşları’ olarak tanımlanabilecek emojiye verildi. Yapılan açıklamada Oxford University Press’in mobil teknolojiler firması SwiftKey ile dünya çapında en fazla kullanılan emojileri araştırdığı ve bunun sonucunda bahsi geçen emojinin açık ara en fazla kullanılan emoji olduğunun tespit edildiğine yer verildi. Araştırma sonuçlarında ortaya çıkan bir diğer bulgu ise bu emojinin 2015 senesinde İngiltere’de kullanılan bütün emojilerin %20’sini, Amerika’da kullanılanların ise %17’sini oluşturduğu oldu.

Oxford Sözlükleri’nin blog sayfasında yapılan duyurunun hemen altında ise dünya çapında tanınmış kişilerin emoji kullanımlarına ya da emoji kullanımını teşvik eden soru ve paylaşımlarına yer verildi.

'MUTLULUK GÖZYAŞLARI' BU KELİMELERİ GERİDE BIRAKTI

Oxford Sözlükleri yaptığı açıklamada 'Yılın Kelimesi' olarak seçilmesini düşündükleri diğer kelimelere de yer verdi. Bunların arasında 'Refugee (Göçmen)', ''Ad Blocker' (Reklam Engelleyici), 'Dark Web' (Yalnızca özel programlar kullanılarak erişlebilen ve kullanıcıların izlerinin sürülemediği, internetin 'karanlık bölümleri') de vardı.