İSTANBUL - Yaklaşık 470 mağdur ve mağdur yakınını temsil eden 54’ü yabancı 62 avukattan oluşan savunma ordusu, aylardır süren hazırlıkların ardından, 14 Ekim’de Lahey’de dava dilekçesini ve delillerden oluşan dosyayı UCM savcısına sunacak.

İnsanlık suçu, adam öldürme ve savaş suçu
Avukatlar arasındaki koordinasyonu sağlayan Elmadağ hukuk bürosunun avukatı Ramazan Arıtürk, operasyona yetki veren İsrailli sivil ve askeri yetkililer ile operasyonda yer alan askerlerin insanlığa karşı suç işleme ve taammüden adam öldürme suçlamalarıyla yargılanmasını isteyeceklerini söyledi. Radikal gazetesine dava dosyası hakkında bilgi veren Arıtürk, Gazze’ye karşı ilan edilmiş bir savaş olmadığını ama İsrail’in ‘savaş hali olduğu gerekçesiyle abluka uyguladığı’ savını öne sürdüğünü, İsrail’in savı esas alındığı takdirde uluslararası sularda işlenen bu cinayetlerin ‘savaş suçu’ sayılacağını, dosyaya bu mütalaayı da eklediklerini vurguladı.

İsrail’in lider kadrosu suçlanıyor
Arıtürk’a göre dava edilen İsrailli yetkililer arasında Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Benyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Ehud Barak’ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi ve Donanma Komutanı Amiral Eliezer Marom da var. Mavi Marmara’nın yabancı yolcularının kendi ülkelerindeki adli tıp kurumu ve savcılıktan aldıkları belgeler İstanbul’da toplanarak dava dosyasına konuldu. Bu belgeler, BM İnsan Hakları Konseyi’nin soruşturma komisyonuna da sunuldu. Hatta komisyon, İsrail ordusunun baskında orantısız güç kullandığını ve uluslararası hukuku çiğnediğine hükmeden önraporunda Elmadağ Hukuk Bürosu’na teşekkürlerini sundu.

Bireysel başvuru seçeneği
UCM’ye Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir örneğindeki gibi ya BM Güvenlik Konseyi kararı ya da taraf devletlerden birinin başvurusu üzerine dava açılabildiğini hatırlatan Arıtürk, Türkiye’nin mahkemeye taraf olmaması nedeniyle Lahey’e mağdur ya da mağdur yakınlarının kişisel başvuru hakkını kullanarak gittiklerini söyledi. Arıtürk, UCM’nin kuruluşunda yer almış bir yargıç dahil uluslararası hukuk uzmanlarıyla yaptıkları müzakerelerin ardından bireysel başvuru yolunu kullandıklarını, UCM Başsavcısı Luis Moreno Ocampo’nun önbaşvuru niteliğindeki randevu talebine olumlu yanıt vererek dosyayı kabul edeceğini gösterdiğini ve bunun bir ilk olduğunu belirtti. Arıtürk, İHH’ye ait Mavi Marmara’nın kayıtlı olduğu Komor Adaları’nın UCM’ye taraf olduğunu ve Lahey’ye gidebilecekleri yönünde sinyal verdiğini de aktardı.

BM Sierra Leone Savaş Suçları Mahkemesi’nin eski Başsavcısı Desmond da Silva da geçen hafta baskının UCM’nin yetki alanına girdiğini söylemişti. Lahey’e Türkiye’den gidenlerin masraflarını IHH ve mağdurların kendileri, Avrupa ve ABD’deki mahdurların masraflarını da kendi devletlerinin bu konuda ayırdığı özel fonlardan karşılanacak. (Radikal)



Barış yanlısı İsrailliler Gazze ye yönelik denizi de kapsayan ablukayı protesto ediyor. FOTOĞRAF: AP