İngiliz Guardian gazetesinin, Amerikan hükümetinin, dünya çapında bir dinleme ve izleme ağı kurduğu haberinin yankısı sürerken, haber kaynağı kimliğini açıkladı.

Amerikan istihbarat servisi CIA’in eski bir çalışanı olan Edward Snowden, halen savunma sanayii sektöründe faaliyet gösteren Booz Allen Hamilton adlı şirkette görev yapıyor. 

Guardian’a konuşan Snowden, gizli bilgileri deşifre ederken, kendisine yılda 200 bin dolar kazandıran işini kaybetmeyi göze aldığını söylüyor.

Kız arkadaşıyla Hawai’de yaşayan Snowden, “Her şeyimi feda etmeye hazırım çünkü ABD hükümeti, inşa etmekte olduğu dev gözetleme mekanizmasıyla mahremiyeti, internet özgürlüğünü ve insanların temel özgürlüklerini yok edecekken buna izin verirsem vicdanım rahat olmaz” diye konuştu.

HONG KONG'A SIĞINDI

29 yaşındaki Snowden, yaptıklarının bedelini kendisine ödeteceklerinin farkında olduğunu belirterek, “Kimliğimi saklama niyetim yok çünkü yanlış bir şey yapmadığımı biliyorum” dedi. Eski CIA çalışanı, "Bu tür şeylerin yaşandığı bir toplumda yaşamak istemiyorum. Yaptığım ve söylediğim herşeyin kayıt altına alındığı bir dünyada yaşamak da istemiyorum" ifadelerini de kullandı.

Korkmadığını söyleyen Snowden, 20 Mayıs’ta Çin egemenliğindeki yarı-özerk Hong Kong'a gitti ve o zamandan beri burada ikamet ediyor. Hong Kong’da basın özgürlüğü Çin’e kıyasla daha güçlü. Ayrıca, Hong Kong ile ABD arasındaki anlaşma gereği siyasi suçluların iadesi konusunda tarafların reddetme hakkı var.