İSLAMABAD - 6 milyon insanın gıda ve temiz suya acil ihtiyacı var, bunların sadece çok küçük bir kesimi karnını doyurabiliyor; susuzluğunu gidermek ve temizlenebilmek için suya ulaşabiliyor. Yüzlerce köy, anayol ve köprü sular altında. 3.5 milyon çocuk, kirli su ve sineklerle yayılan ölümcül hastalıklardan dolayı tehlike altında. 170 milyonluk toplam nüfusun yüzde 10’undan fazlası faciadan etkilendi.Aşırı yağışlar ve sellerin ülkeyi yerle bir etmeye başlamasından beri 2 bin insan öldü. 2 milyon kişi artık evsiz. Kayıpların artması, beklenen bir sonuç...

Burası tarihinin en büyük sel felaketini yaşayan Pakistan. BM’ye göre daha fazla can kaybı olmaması ve hasarın onarılması için 460 milyon dolar acil yardıma ihtiyaç var. Ancak uluslararası toplumun yardım konusunda ağır davranması nedeniyle, şu ana kadar bu miktarın sadece üçte biri toplandı.

Kötü imaja az yardım
Uzmanlara göre bu ‘ağırkanlılığın’ sebebi, ülkenin Taliban’dan kaynaklanan kötü imajı. BM İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi ve yardım kuruluşu Médecins Sans Frontières (Sınır Tanımayan Doktorlar), Batı kamuoyundaki Taliban karşıtı tavrın ve ülkenin yolsuzluklarla değer kaybeden imajının büyük rol oynadığı görüşünde.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ise tek başına üstesinden gelemeyecekleri çok büyük bir felaketle karşı karşıya olduklarını ve Pakistan’ın yalnız bırakılması halinde milyonlarca kişinin açlıktan ölebileceğini söylüyor. Kureyşi yardım göndermemek için militanları bahane eden Batı devletlerine militanların asıl şimdi halkın mağduriyetini lehine çevirebileceği uyarısı yapıyor.

Yardımların yetersizliği İngiltere’de de hükümet düzeyinde eleştiri konusu. Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, bağışların ‘acınacak düzeyde’ olduğunu söylerken, Uluslararası Kalkınma Bakanı Andrew Mitchell, yardımların ‘üzüntü verici biçimde yetersiz’ kaldığı yorumunu yapıyor. Pakistan’ı ziyaret edecek olan Andrew Mitchell, İngiltere kadar bir alanın sellerden etkilendiğini, en az 10 bin köyün yok olduğunu, bağışçı ülkelerin yardım faaliyetlerini artırması gerektiğini söylüyor.

Sarkozy’den çağrı
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de dün felaket mağdurlarına her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını söyledi ve Avrupa ülkelerine, Pakistanlılarla dayanışma içinde olduklarını göstermeleri çağrısında bulundu. Sarkozy, ülkesinin askeri lojistik imkânlarını seferber edeceği ve NATO faaliyetleri çerçevesinde sel mağdurlarına insani yardımların ulaştırılacağını açıkladı. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’ya da bir mesaj yollayan Sarkozy, Avrupa ülkelerinin Pakistanlılarla dayanışma içinde olduklarını, hem insani hem siyasi nedenlerden dolayı açıkça göstermeleri gerektiğinin altını çizdi.

Almanya’daysa Kızılhaç’ın topladığı bağış 1 milyon avroyu buldu. Alman Kızılhaç örgütünün sözcüsü Svenja Koch, başlangıçta az bağış geldiğini ama zaman içinde bu bağışların arttığını söyledi. Koch, “Önümüzdeki günlerde yaklaşık 2 milyon kişiye yardım ulaştırabilmeyi ümit ediyoruz” dedi.

Jolie’nin fotoğraf şartı!
Bu konulardaki hassasiyetiyle tanınan oyuncu Angelina Jolie de Pakistan’daki afetzedelere acil yardım çağrısında bulundu. Jolie, başrol oyuncusu olduğu ‘Salt’ filminin Londra’daki galasında, Pakistanlıların kitlesel ölüm ve kitlelerin yerlerinden olmasıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, durumun kötüye gittiğini söyledi. Afetzedelere acil yardım gerektiğini söyleyen Jolie, ‘fotoğrafları çekilmediği’ takdirde ülkeyi ziyaret edebileceğini söyledi. Jolie, daha önce de BM’nin iyi niyet elçisi sıfatıyla Haiti, Irak gibi zor durumdaki ülkeleri ziyaret etmişti.

‘Sözlerle temizlik tableti alamayız!’
BM felaketin 3.5 milyon çocuğu su yoluyla bulaşan hastalıklara yakalanma riskiyle baş başa bıraktığı uyarısında bulunuyor. İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi sözcülerinden Maurizio Giuliano, “Bizi kaygılandıran su ve sağlık. Ölümcül hastalıkları önlemede su çok önemli. Ama seller nedeniyle sular kirlendi’’ diyor. Dünya Sağlık Örgütü de, Pakistan’da şu ana kadar rastlanmamış olmasına karşın, muhtemel bir kolera salgınında on binlerce kişiye yardımcı olabilmek için hazırlıklar yapıyor.

UNICEF Güney Asya Bölgesel Direktörü Daniel Toole’a göre ‘Sözlere değil nakde ihtiyaç var’. Toole, “Elimizde endemik olarak sulu ishal, kolera, üst solunum yolu enfeksiyonlarının görüldüğü ve problemlerin daha da yayılacağı koşulların oluştuğu bir ülke var. Vaatleri harcayamayız. Verilen sözlerle temizlik tabletleri alamayız. Pakistan’a vaatlerle yardım edemeyiz. Uluslararası topluma, vaatlerini paraya çevirmeleri için acil uyarı yapıyorum” diyor.

Giuliano da gıda ve su ihtiyacının çok azının karşılandığını, bunun da ana sebeplerinden birinin maddi kaynaklar olduğunu belirtiyor. Giuliano, sellerin etkisinin deprem ve tsunami kadar çabuk görülmediğini ama burada söz konusu olan insani ihtiyaçların Haiti’dekinden daha büyük olduğunu da ekliyor.

Öte yandan Dünya Bankası ülkeye 900 milyon dolar kredi vereceğini açıkladı. Krediyle Pakistan’ın uzun vadede yeniden yapılandırılmasına yardımcı olunması ve planlanan projelerin yeniden planlanması, dağıtılmamış fonların yeniden ayarlanması amaçlanıyor. Ancak kredinin kurbanlar için ne şekilde harcanacağı konusunda bir açıklama yapılmış değil.





Radikal