İZLANDA Başbakanı Gunnlaugsson’un istifa etmesine yol açan Panama belgeleri İngiltere’yi de karıştırdı. Panama merkezli Mossack Fonseca hukuk firmasının 11.5 milyon belgesinin ifşa olmasının ardından müteveffa babasının offshore hesabı ortaya çıkan İngiltere Başbakanı David Cameron’a karşı ‘istifa’ sesleri yükselmeye başladı. Cameron, ilk açıklamasında offshore fonu ya da böyle bir fonda hissesi olmadığını savunmuştu. Ancak perşembe günü verdiği röportajda babasının fonunda kendisinin de hissesi olduğunu ve başbakan olmadan önce 2010 yılında bu hisseleri 31 bin 500 sterline (127 bin TL) sattığını ve 19 bin sterlin (yaklaşık 76 bin TL) kâr ettiğini açıklamıştı.

Domuz maskeli protesto: Londra’da İngiltere Başbakanlık Ofisi önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişi, pankartlar ve sloganlarla Cameron’a ‘istifa’ çağrısı yaptı. Bazı eylemciler, geçen yıl yayınlanan bir biyografi kitabında yer alan Cameron’ın üniversite öğrencisiyken ölü bir domuzun ağzına cinsel organını soktuğu iddiasına atıfla domuz maskeleri taktı. Cameron ise dün Londra’da lideri olduğu Muhafazakâr Parti’nin aktivist toplantısında yaptığı konuşmada hatalı olduğunu kabul etti.

Şeffaf olacağım sözü: Cameron, “Harika bir hafta olmadı. Bu meseleyi daha iyi ele almalıydım, daha iyi ele alabilirdim. Alınacak dersler olduğunu biliyorum ve onları alacağım. İngiltere Başbakanlık Ofisi’ni ya da isimsiz danışmanları suçlamayın. Beni suçlayın” ifadelerini kullandı. Cameron, babasıyla ilgili söylenenlere de kızgın olduğunu belirterek, “O muhteşem bir babaydı ve yaptığı herşeyle gurur duyuyorum” diye konuştu. Başbakan, süreçte şeffaf olma sözü de verdi. Hafta başında Panama belgeleri diye offshore şirketlerle ilgili 11.5 milyon belge sızdırılmış, bazı devlet adamları ve ünlülerin gizli hesapları olduğu ortaya çıkmıştı.

MODA DANIŞMANINA O KADAR PARA VERİLİR Mİ

İngiltere Başbakanı Cameron’ın eşi Samantha Cameron’ın stilistinin yıllık 53 bin sterlinlik (213 bin TL) maaşı da tartışma konusu. İşçi Partili vekil Jess Phillips, ülkede kemer sıkma politikalarının uygulandığına dikkat çekerek, “Zor kararların alınması gerektiği bir zamanda başbakanın eşinin moda danışmanına ihtiyacı olduğundan emin değilim” dedi. 

KAMUOYU YOKLAMASINDA GÜVENİLİRLİĞİ DÜŞTÜ

Anketlerde Başbakan Cameron’ın güvenilirliği düştü. YouGov araştırma şirketinin anketine göre Cameron’a duyulan güven 2013 yılının temmuz ayından beri en düşük seviyeye indi. Ankete katılanların yüzde 34’ü David Cameron’ın iyi bir başbakanlık dönemi geçirdiğini, yüzde 58’i ise kötü gittiğini ifade etti. İşçi Partisi lideri Corbyn, Cameron’a “sahip olduğu tüm şahsi finansal işleri” açıklaması çağrısı yaptı. Corbyn, “Başbakanın, offshore hesapları konusunda kamuoyunu kandırdığı açık. Başbakanın, Karayip vergi cennetindeki beyan edilmemiş yatırım işinden kişisel olarak kâr sağladığını itiraf etmesi kaçamak sözlerle yapılan açıklamalarla 5 gün sürdü” dedi. Hafta içinde Cameron’ın bizzat kendisi, sözcüsü ve ofisinden konuyla ilgili 5 farklı açıklama gelmiş ve perşembe gününe kadar Cameron, offshore hissesi olduğunu kabul etmemişti.