SAVCILIK, soruşturma kapsamında partinin Fransa’daki kadrolarının maaşlarının AP fonlarından ödenip ödenmediğini araştırıyor. Le Pen’in dokunulmazlığının kaldırılması için konunun AP genel oturumunda tartışılması ve oylanması gerekiyor. Yolsuzluk konusu olan paranın miktarının 340 bin euro olduğu tahmin ediliyor.

Savcılık daha önce yolsuzluk soruşturması kapsamında Le Pen’i ifade vermeye çağırmış ancak Le Pen, 23 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanı seçimi bitinceye kadar ifade vermeyi reddettiğini bildirmişti.

AP’de danışman kadrosunda gösterildiği belirtilen ve Le Pen’in korumalığını yapan Thierry Legier ve aşırı sağcı liderin yakın arkadaşı Catherine Griset, geçen ay polis tarafından sorgulanmıştı.

Fransız polisi, yine geçen ay sonu partinin Paris’teki merkezine baskın düzenleyerek arama yapmıştı.

SADECE BİR DOSYA İÇİN KALDIRILMIŞTI

AB’nin Yolsuzlukla Mücadele Organı (OLAF), AP’de Le Pen’in danışmanı olarak maaş alan ancak gerçekte Le Pen’in korumalığını yapan Thierry Legier hakkında soruşturma başlatmış, Legier’in parlamentodan 2011’de 3 ay maaş aldığını ortaya çıkarmıştı.

Marine Le Pen’in yakın arkadaşı Catherine Griset’in ise yine 2010-2016 yıllarında AP’den danışman sıfatıyla maaş aldığı öne sürülmüştü. Griset’in aslında AP’de hiç çalışmadığı, sadece parti merkezinde görevli olduğu ifade ediliyor. OLAF dışında Fransız yargısı da 15 Aralık’ta konuyla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Öte yandan AP Genel Kurulu, terör örgütü DEAŞ’ın bir infaz görüntüsünü sosyal medyada paylaştığı için hakkında açılan davayla ilgili olarak, sadece bu dosyaya mahsus olmak üzere yargılanabilmesi için Le Pen hakkındaki siyasi dokunulmazlığı kaldırmıştı.