Hutu ordusuna mensup 54 yaşındaki belden aşağısı felç olan eski askeri istihbarat servisi şefi Pascal Simbikangwa, Paris Ağır Ceza Mahkemesi’nde “soykırım ve insanlığa karşı suç işlediği” iddiasıyla yargılanacak.

Ruanda’da, cumhurbaşkanı Juvenal Habyarinmana’nın uçağına düzenlenen suikast ile patlak veren Hutular ile Tutsiler arasındaki savaşta Nisan-Temmuz 1994 yılı arasında 20’inci yüzyılın en cani katliamı yaşanmıştı.

Bu katliamdan 20 yıl sonra, ilk kez, Paris’te “soykırıma iştirak ve insanlık karşıtı suç işleme” iddiasıyla askeri istihbarat şefi Simbikangwa aleyhinde dava açıldı.

Paris Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davaya 3 Fransız hakim başkanlık edecek, 6 Fransız jüri katılacak.

Simbikangwa, 2008 Ekim’inde Mayotte kentinde sahte belgelerle yakalandıktan sonra Paris’te cezaevine konmuştu. Dört yıldır cezaevinde bulunan ve bütün iddiaları blok halinde reddeden Simbikangwa’yı Kigali yönetimi de geri istiyor.

Ruanda için Kolektif Hareketi’nin avukatı Simon Foreman, “Simbikangwa, Fransa’da tanınmıyor ama Ruanda’da işkenceci olarak ün salmış bir kişi” diyor.

Paris’te görülecek yargılama baştan sona video kaydına alınacak. İzlemek isteyenler için salon dışına da televizyonlar yerleştirilecek.

“TANRININ UYUMAYI SEVDİĞİ” TEPELERDE SOYKIRIM
Pascal Simbikangwa, ‘bin tepeler ülkesi’ olarak anılan Ruanda’nın, Cumhurbaşkanı Habyarimana ve  kendisinin de doğduğu sınır kenti Gseyni’de, Tutsi’leri kaçarken sınırda öldürmek için milislere silah dağıtmak ve insan barajları kurarak Tutsileri evlerinde, tepelerde, kiliselerde, silah ve baltalarla öldürtmekle suçlanıyor. Ülkedeki efsaneye göre, “Tanrının uyumayı sevdiği tepeler” diye anılan Gseyni tepelerinde 100 gün boyunca süren katliamda 800 bin Tutsi yaşamını yitirmişti.

FRANSA'YA DA SOYKIRIM SUÇLAMASI
Kigali’nin yeni cumhurbaşkanı Tutsi kökenli Paul Kagame, 2006 yılında Fransa’yı da soykırıma destek vermekle suçlamış, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler tümüyle kesilmişti. Kagame, özellikle “Turkuaz” operasyonunda Paris’in Hutulara silah ve lojistik destek verdiğini iddia ediyor.

Kagame’nin iddialarını Fransa tümüyle reddediyor. 2010’da başkent Kigali’yi ziyaret eden eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, özür dilemeden “olanları görememe hatasını” kabul edince ilişkiler de görece yumuşama yaşandı. Ancak ilişkiler hala düzelmiş değil.