THE LİRA - BP petrol üreten bir şirket olarak biliniyor. Buna karşın Paul M. Barret, Bloomberg Businessweek'de yer alan haberde, Londra merkezli petrol şirketi CEO'sunun kendisine, son aylarda bir enerji şirketinden çok hukuk şirketi gibi hareket etmek durumunda kaldıklarını, 2010 Meksika Körfezi felaketinden sonra, bütün zamanlarını mahkeme salonunda geçirdiklerini söylediğini yazdı.

2010'da Meksika Körfezi'nde Petrol devi BP'ye ait Macondo kuyusunda meydana gelen petrol sızıntısı, ABD tarihinin en kötü sızıntı faciası olmuştu.

Sızıntı faciasından dolayı, 2012 Kasım ayında Çevre Koruma Ajansı (EPA), BP'nin geçici olarak ABD hükümetiyle yeni kontrat yapmasının yasaklandığını açıklamıştı. BP bunun üzerine, EPA'yı uygunsuz bir şekilde sınırlama getirmekle suçlamıştı. (Şirketin Amerika ile bundan etkilenmeyen ve 1,3 trilyon doları aşan anlaşması bulunuyor.) Barret, yazdığı haberde, BP'nin şikayetinde haklı olduğunu, şirketin hatasını telafi etmek adına gerekli aksiyonları aldığını; fakat EPA'nın BP'yi insafsızca cezalandırdığını yazdı.

Habere göre, BP'nin mücadelesinin içeriğinde şunlar var: 2010 yılında yaşananm felaket 11 işçinin ölümüyle ve milyonlarca varil petrolün Meksika Körfezine yayılmasıyla sonuçlandı. BP bnun sorumluluğunu aldığını belirtti ve bu dev zararı telafi edebilmek adına her yolu denedi. Şirket tazminatlar ve körfezin temizlenmesi için 25 trilyon dolardan fazla para harcadı. Bunun dışında, İngiliz petrol şirketi BP, ABD Hükümetiyle vardığı uzlaşma sonucu, 4,5 milyar dolar da ceza ödedi.

EPA'ya karşı açılan yeni davada BP, bu anlaşmalara ara verilmesinin nedeninde bambaşka şeyler yattığını iddia etti.