İSTANBUL - Meksika Körfezi’nde patlayan ve büyük bir çevre felaketine neden olan petrol platformu çökmeden önce burada çalışan bir işçi BBC’ye yaptığı açıklamada, deniz dibindeki kuyuyu acil durumlarda tıkamayı amaçlayan cihazda kazadan haftalar önce bir sızıntı belirlediğini söyledi. BBC’ye konuşan Tyrone Benton adlı işçi, Deepwater Horizon’da sualtında kullanılan robot aygıtlardan sorumluydu. Benton, patlamadan haftalar önce yaptığı denetleme sırasında kilit önemdeki acil önlem cihazının iki kontrol tankından birinde sızıntı tespit ettiğini söylüyor.

Tamiri pahalıya patlayacaktı
Amirlerinin bu gelişmeyi o zaman BP’ye e-posta ile bildirdiğini söyleyen Tyrone Benton, platformun sahibi olan Transocean şirketinin de haberdar edildiğini belirtti. Benton, sızıntı tespit edilen kontrol tankının tamir edilmeden kapatıldığını ve diğer kontrol tankıyla faaliyetin devam ettiğini söyledi. Kontrol tankının tamir edilebilmesi için platformdaki sondaj çalışmasının geçici olarak durdurulması gerektiğini anlatan Tryone Benton, “Bu olasılık BP’ye pahalıya malolacaktı” diyor.

BP, nisan ayında Deepwater Horizon’un işletimine günde yaklaşık yarım milyon dolar harcıyordu. Petrol sızıntısından dolayı büyük eleştiri ve mali baskı altında olan BP, acil durumlarda kuyunun ana borusunu kapatması gereken cihazın işletimi ve bakımından kendisinin değil, Transocean şirketinin sorumlu olduğunu iddia ediyor. Transocean, patlamadan üç gün önce sözkonusu cihazı kontrol ettiklerini ve hiçbir sorunla karşılaşmadıklarını açıkladı.

İngiltere’nin BP şirketinin işlettiği Deepwater Horizon adlı platform nisan ayında büyük bir patlamanın ardından sulara gömülmüş ve 11 kişi hayatını kaybetmişti. Patlamadan sonra da denize binlerce varil petrol akmaya başlamıştı.

Kaza sırasında deniz dibindeki kuyuyu kapatması gereken cihaz devreye girmediği için Meksika Körfezi’ne dev boyutlarda petrol sızmaya devam ediyor. Başkan Obama, ABD’nin Meksika Körfezi’ne kıyısı olan güney eyaletlerini etkisi altına alan petrol sızıntısını ülke tarihinin en büyük çevre felaketi olarak niteledi.

Fatura 2 milyar dolara çıktı
BBC’ye konuşan bazı kule işçileri programın gerisinde kalındığı için nisan ayında kazadan hemen önce daha hızlı çalışmaları için kendilerine yönelik baskının arttığını anlattı. BP’ye sızıntıyı haber verdiklerini söyleyen Benton “Aynı anda birçok iş yapılıyordu. Halbuki işlerin gerektiği gibi yapıldığından emin olmak için dikkatli davranılmalıydı” dedi.

BP dün Londra Borsası’na yaptığı açıklamada Meksika Körfezi’nin temizlenmesi, etkilenenlerin zararlarının tazmini ve petrol akışını önlemek için bugüne kadar yapılan harcamanın 2 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Bu arada şirket içi yazışmalarda da maliyetinin başlangıçta tahmin edilenden çok daha hızlı bir şekilde arttığı ifade edildi. Şirket bu arada oğluyla birlikte Britanya’da bir yat yarışına katıldığı için hem Beyaz Saray’dan, hem de ABD Kongresi üyelerinden yoğun eleştiriler alan İcra Kurulu Başkanı Tony Hayward’ı da savundu. BP Hayward’ın petrol kuyusunun patladığı 20 Nisan’dan bu yana ilk kez hafta tatili yaptığını ifade etti. (bbc)