Sosyolog Pınar Selek'in 12 yıl süren davası Avrupa Birliği'nin tepkisine yol açtı. AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, "Bu davanın uzun sürmesi İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'nin 5. Maddesinde saygın ifadesini bulan özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili soru işaretlerini artırmaktadır" dedi.

Avrupa Parlamentosu Üyesi Maria Eleni Koppa, AP Başkanlığı'na Pınar Selek'in yıllar süren davasıyla ilgili soru önergesini yanıtladı. AB-Türkiye Ortak Parlamento Komitesi toplantısı sırasında bazı insan hakları örgütlerinin Pınar Selek davasına dikkatlerini çektiğini belirten Koppa, "Özellikle insan hakları ve sosyal hakları alanıyla meşgul olan bu sosyolog aktivist, adli tıp uzmanları en başından bu yana patlamanın bomba nedeniyle değil gaz sızıntısından kaynaklandığını onaylasalar da Türkiye'de Mısır Çarşısı'nda bombalı bir saldırı nedeniyle 1998 yılından bu yana yargılanıyor" dedi.

Önergesinde "Komisyonun olaydan haberi var mı ve konu bir aday ülke olan Türkiye'nin yetkilileriyle yıllar içinde ele alındı mı?" sorusunu yönelten Koppa, Selek davasını izleyen gözlemcilerin raporları doğrultusunda, davanın sona ermesi için bir önlem alınıp alınmadığını sordu.

-UZUN SÜRELİ DAVA SORU İŞARETLERİNİ ARTIRIYOR-

AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise, Komisyon'un Pınar Selek aleyhindeki davadan tümüyle haberdar olduğunu ve kendisinin avukatlarıyla düzenli bağlantı kurduklarını bildirdi. 12 yıl süren davanın iki beraat kararının reddini içerdiğini de belirten Füle, "Bu davanın uzun sürmesi sürmesi İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'nin 5. Maddesinde saygın ifadesini bulan özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili soru işaretlerini artırmaktadır. Konu, Eylül 2010'a tarihlenen gelecek teknik siyasi kriter izleme toplantısı çerçevesinde Türk yetkililerle ele alınacaktır" dedi.



ANKA