ntvmsnbc ve Ajanslar

WASHINGTON - Newsweek dergisinde Owen Matthews imzasıyla yayımlanan bir makalede Türkiye'nin terör örgütü PKK ile mücadelesine yer verildi, "PKK’lılar mağlubiyeti kabul etti barış yakın" ifadesi kullanıldı.

Yazıda “Türkiye Kürtleri’nin yürüttüğü dünyanın en uzun ve en kanlı isyan hareketlerinden biri, 36 yıl ve 40 binden fazla insanın yaşamına mal olduktan sonra yakında sona erebilir” denildi.

"Öcalan’la görüşmeler, bir süre önce olsa siyasi intihar anlamına gelirdi" diyen Newsweek, bu konuda referandum sonuçlarının önemli olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

“Türk seçmenlerin önemli bir çoğunluğu, sivillerin hakimiyetini artıran ve Kürtler ile her türlü anlaşmaya geleneksel olarak şiddetle karşı çıkan orduyu siyaset dışına iten yeni bir anayasayı destekledi.

PKK ise ayrılık talebiyle başlattıkları savaşı siyasi ve askeri olarak yitirdiğinin farkına vardı. Türk uçakları ve komandoları, PKK’nın Kuzey Irak dağlarındaki iyi korunan sığınaklarını, ABD’nin de istihbarat desteğiyle üç yıldır dövüp duruyor.

Örgüt, Türkiye topraklarındaki hakimiyetini de yitirdi. Kürtlerin öteden beri devam eden PKK’yı eleştirmeme tabusu da geçen ay Kürt bölgesinin en büyük kentinin belediye başkanı Osman Baydemir’in kentteki taş kesme fabrikasına yapılan baskını eleştirmesiyle delindi.

Bu fikre milliyetçiler ve ordudaki subayların birçoğu öfkeyle yaklaşsa da bir barış anlaşmasının PKK’nın kalan teröristleri için affı da içerebileceği söyleniyor.

KÜRTLER DE TÜRKİYE'NİN REFAHINDAN FAYDALANMAK İSTİYOR
Ama asıl soru, daha fazla özerklik isteyen Kürtlere haklar verirken nereye kadar gidileceği. Kürtlerin çoğunun da bu arada hayalleri değişti. Şimdi artık bağımsızlık yerine kendi dil ve geleneklerini korurken Türkiye’nin artmaya başlayan refahından yararlanmak istiyorlar.

Bazıları hâlâ Kürtlere daha önce görülmemiş özgürlükleri tanımanın milli birliği bozacağını düşünüyor. Ama diğerleri ülkede etnik farklılıkları kabul etmenin yıllardır süren kanlı savaşın sona ermesi için katlanılması gereken küçük bir maliyet olduğunun farkına vardı."