1. Putin’in gerilim düşüren açıklamasında ilk sıradaki etken Türkiye’deki siyasi gelişmeler. Geçtiğimiz kasım ayında Suriye sınırında Su-24 Rus savaş uçağı vurulduğunda Putin resmen Türk hükümetini suçlamıştı. Türkiye siyasi yapısı gereği yürütmenin başı Başbakan sayıldığı için oklar Ahmet Davutoğlu’na yönelmişti. Binali Yıldırım’ın başbakan olmasıyla Rusya’nın suçlamalarında muhatap gördüğü isim siyasi sahneden çekilmiş oldu. Yeni Başbakan Binali Yıldırım ise görevi devraldığı ikinci gün, “Rusya ile ilişkilerimizi düzeltmek önemli hedeflerimizden biridir” açıklamasını yapmıştı.

2. İkinci önemli etken Rusya’nın ekonomisiyle ilgili. Türkiye’ye karşı yaptırım ilan eden taraf Rusya olmasına rağmen, kendisi de bundan büyük zarar görmeye devam ediyor. Yüz binlerce Rusya vatandaşı Türkiye’de hesaplı tatil yapmaktan bu yaz vazgeçti. Türkiye’den tarım ürünleri ithalatı bir tarafa Türk girişimcilerin Rusya piyasasından birer birer çekilmesi Rusya’nın ekonomisini sarsmaya başladı. 

3. Üçüncü önemli etken iki ülke arasındaki mega projeler. Bunların başında Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu geliyor. Türkiye, santral konusunu sürüncemede tuturak Rusya’ya her gün para kaybettiriyor. Rusya’nın Karadeniz geçişli doğalgaz boru hattı “Türk Akımı” veya Bulgaristan geçişli “Güney Akımı” da öyle. Yunanistan ile doğalgazda anlaşan Rusya, şimdi ‘Buraya gazı nasıl getirebilirim’ derdinde. Türkiye olmadan bu projenin işlemesi de çok zor. Rusya’nın ise bir an önce enerji kaynakları ihracatını arttırarak bütçesini dengelemesi gerekli. Putin, Karadeniz geçişli boru hattı konusunda boşuna “Güvence verilsin, herkesle çalışmaya hazırız” demedi.



Nerdun HACIOĞLU/Hürriyet