Birleşik Krallık'taki tarihi referandumda ayrılıkçıların kazanması üzerine Avrupa Birliği'nden ilk açıklamalar geldi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Referandumdan başka bir sonuç çıkmasını istediğimizi saklamaya gerek yok. Bunun (sonucunun) siyasi olarak ne kadar ciddi ve hatta dramatik olduğunun farkındayım" dedi.

AB'nin geleceğiyle ilgili de konuşan Tusk, "İngiltere'deki referandumun ardından birliğimizi 27 üye olarak korumakta kararlıyız" dedi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının domino etkisi yapacağını düşünmediklerini söyledi.

Schulz, Alman ZDF kanalına yaptığı açıklamada, "Zincirleme bir etki... Böyle bir şey olmayacak" dedi.

İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının kendisinde şok etkisi yapmadığını kaydeden Schulz, böyle bir sonuç çıkabileceğine kendisini hazırladığını belirterek, "Böyle bir sonuca kendimizi hazırladık" ifadelerini kullandı.

İngiltere’yi zor bir sürecin beklediğini de kaydeden Schulz, Euro’nun da Sterlin gibi sert düşüş yaşamaması için çaba sarfedilmesi gerektiğini söyledi.



AB HAREKETE GEÇTİ

Almanya, AB’nin kurucu ülkelerini Cumartesi günü toplantıya çağırdı

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı üzerine, kararı “Avrupa ve İngiltere için üzücü bir gün” olarak nitelendiren Almanya, AB’nin kurucu ülkelerini son durumu değerlendirmek üzere Berlin’e davet etti. Alman Dışişleri Bakanlığı’nın twitter hesabından yapılan paylaşımda, Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in kurucu ülkelerin Dışişleri Bakanlarını Cumartesi sabahı Berlin’e davet ettiği duyuruldu.

Villa Borsig’de gerçekleşmesi beklenen toplantıya, Almanya’nın yanı sıra Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ve Luksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn’un katılması bekleniyor.