Araştırmaya göre sonuç: Geçtiğimiz aylarda kimi zaman IŞİD tarafından başı kesilerek öldürüldüğü, kimi zaman ne kadar cesur olduğu ve 100 kadar IŞİD'li öldürdüğü anlatılan "Rehana" muhtemelen düşünüldüğü gibi biri değil.

Fotoğraf ilk kez nerede çıktı?

BBC'nin haberine göre "Rehana" adıyla bilinen genç kadının fotoğrafı aslında internette hızla yayılmadan aylar önce, 22 Ağustos tarihinde çekilmişti. Gönüllü savunma güçleri için yapılan bir törene katılmıştı ve üzerinde askeri bir üniforma vardı.

CEPHEDE DEĞİL, GÖNÜLLÜ

O sırada Kobani'deki tek yabancı medya mensubu olan İsveçli gazeteci Carl Drott genç kadınla kısa bir görüşme yapmıştı.

Drott, kadının cephede savaşan biri olmadığını, o sırada Kobani öz savunma güçleri ya da polisinde görev yapmak üzere gönüllü olduğunu, dolayısıyla hakkında daha sonra yayılan çok sayıda IŞİD'ci öldürdüğü yolundaki haberlerin doğru olması ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor.

'HUKUK OKUYORUM'

Drott karşılaşmalarını şöyle anlatıyor: "Kendisi bana geldi ve daha önce Halep'te hukuk okuduğunu ama IŞİD'in babasını öldürmesi üzerine savunma gücüne katılmaya karar verdiğini söyledi. Daha sonra onunla yeniden konuşmak istedim ama bulamadım, adını da öğrenemedim."

İSİM ONUN DEĞİL Mİ?

Dolayısıyla çok rastlanan bir Kürt ismi olmayan "Rehana" adının fotoğrafa sonradan yakıştırıldığı anlaşılıyor.

Ertesi gün, 23 Ağustos günü, Drott'un çektiği bu fotoğraf "Bijikurdistan" adlı Kürt internet sitesinde yayımlandı ve bir ay kadar fazla dikkat çekmedi.

Ta ki, Eylül sonlarında İngilizce yayın yapan Slemani Times adlı bir diğer Kürt internet sitesi tarafından paylaşılıncaya kadar. İşte efsanenin oluşumu bu noktada başlıyor.

SUUDİ KULLANICI PAYLAŞINCA...

5 Ekim tarihinde, 200 bin takipçisi olan etkili bir Suudi Twitter kullanıcısı olan @alfaisal_ragad bu fotoğrafı paylaşarak, bir Kürt kadının IŞİD'ciler tarafından başı kesilerek öldürüldüğünü söyledi.

10 Ekim tarihinde artık "Rehana" adıyla anılmaya başlayan genç kadının kameraya gülümsediği fotoğrafı ve bir kadının başının kesildiği fotoğrafı birlikte paylaşan binlerce Twitter hesabı arasında @Kurdistan_Army de vardı. Söylentiler, paylaşımlar büyüdü.

'100'DEN FAZLA IŞID'Çİ ÖLDÜRDÜ' DİYE YAZINCA...

13 Ekim'de ise öldürüldüğü yolundaki iddialara rağmen "Rehana" başka hesaplarda bu kez capcanlı olarak başka iddialara konu olmaya başladı.

İşte asıl büyük paylaşım bu noktada oldu. Tam 5.500 kere paylaşılan bir tweette "Rehana #Kobani'de 100'den fazla #IŞİD mensubu teröristi öldürdü. RTleyin, bu cesur kadının şanı yürüsün" yazıyordu. Böylece "Kobani'nin koruyucu meleği Rehana" efsanesi doğmuş oldu.

Bu tweet Kürt güçlerinin propaganda amaçlı bir mesajı olarak görülebilirdi ama bir Kürt hesabından gelmemişti.

Mesajı atan, Keşmirli Hinduların haklarını savunan bir internet sitesiyle ilişkili Hintli blogcu Pawan Durani idi.

Twitter hesabından birçok başka Kürt kadın savaşçının fotoğraflarını paylaşmıştı ve onun gibi bir çok hesap vardı. Hikaye haberlere girmeye başladı. Başlıklarda "Rehana"dan artık "Kobani'nin koruyucu meleği" diye bahsediliyordu.

Kürt blogcu Ruwayda Mustafah "Güzel gözleri ve sarı saçlarıyla herkesi büyüledi. Müthiş bir hayran kitlesi var" diyor ve şöyle sürdürüyordu:

"Kime rastlasam ona hayran çünkü herkesin görmek istediği bir şeyi temsil ediyor: Bölgedeki kadınların ve erkeklerin barbarlığa karşı omuz omuza direnişini."

 

Kaynak: BBC Türkçe