Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit, Molla Ömer'in ölümünü resmen teyit ettikten sonra örgütün yeni lideri de resmen açıklandı. Medyada dün yer alan iddialarda belirtildiği gibi Taliban'ın yeni lideri, Molla Ömer'in "güvenilir yardımcısı" Molla Aktar Mansur oldu.

AFP'nin haberine göre; Taliban'ın internet sitesinde yayınlanan açıklamada, "Molla Ömer'in ölümünün ardından liderlik konseyi ve ülkenin İslam âlimleri, uzun müzakerelerden sonra, onun yakın, güvenilir dostu ve eski yardımcısı Molla Aktar Mansur'u liderliğe getirdi. Molla Ömer hayattayken, Molla Mansur, bu ağır sorumluluğu alabilecek güvenilir ve uygun kişi olarak görülüyordu" ifadesi yer aldı.

Taliban Sözcüsü Zabiullah Mücahid, dün yaptığı yazılı açıklamada, Molla Ömer’in “bir süre önce” yakalandığı hastalık nedeniyle öldüğünü bildirdi. Mücahid, Molla Ömer’in hastalığının ne olduğu veya kesin ölüm tarihi ile ilgili ise bilgi vermedi.

TALİBAN'IN EN ÖNEMLİ FİGÜRLERİNDEN

Örgütün kurulduğu 1990'lı yıllardan bu yana kamuoyu önünde hemen hemen hiç görülmeyen Molla Mansur, Taliban'ın en önemli figürlerinden biri. Amerikan işgalinden önce Kandehar valiliği görevinde bulunan Molla Mansur, Havacılık Bakanlığı da yaptı.

"EN UYGUN ADAYDI ÇÜNKÜ..."

Yıllardır Taliban'ı takip eden gazeteci Yehia Ghanem, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, Molla Mansur'un örgütün çok önemli ve çok büyük birçok istihbarat operasyonunu yönettiğini söyledi. Ghanem, Mansur'un Taliban'ın doğduğu Kandehar'daki liderliği ve istihbari deneyimi sayesinde Molla Ömer'in yerini için en uygun aday haline geldiğini belirtti.

"BARIŞ UMUDUNU ARTIRDI"

İngiliz Guardian'da yer alan bir haberde ise, Molla Mansur'un "görece ılımlı ve barış görüşmelerinin güçlü destekçisi olduğu" ve "onun liderliğinde yıllar süren savaşı sona erdirme umutlarının arttığı" belirtildi. Analistler ise Taliban içinde bölünmelerin ve güç mücadelesinin kaçınılmaz olduğu yorumunda bulundu.