Kopenhag Eyalet Mahkemesi’nde bu sabah saatlerinde görülen davada, Mezopotamya Brodcasting’e ait televizyon kanallarının hepsinin yayın lisansı iptal edildi.

Şirketler 5 milyon Danimarka Kronu para cezasına çarptırdı. Mahkeme aynı zamanda kararı ile Danimarka basın tarihinde bir ilke imza attı. Ülke tarihinde ilk kez bir basın kuruluşu için bu kadar yüksek bir para cezası verilmiş oluyor.

Karar ile MMC, NUCE TV ve ROJ TV’nin yayın lisansları iptal edildi.

Gelişmelere ilişkin ANF’ye bilgi veren gazeteci Amed Dicle, itiraz konusunda neler yapılacağını avukatların netleştireceğini de söyledi.
Savcılığın şirketlerin tamamen kapatılması yönünde görüş bildirdiğini de vurgulayan Amed Dicle, “Mahkeme ise verdiği bu kadar yüksek para cezası ile aslında savcılığın kararını onaylamış bulunuyor” tespitini yaptı.

Söz konusu kararın, 2012’de görülen karardan daha ağır olduğunu da vurgulayan Dicle, bir süredir Mezopotamya Brodcasting’in hesaplarının dondurulduğunu, farklı engellemeler olduğunu da sözlerine ekledi. Verilen para cezasının şu anda ikinci derecede önemli olduğunu belirten Dicle, “Şu anda yayın lisansımız iptal edildi” dedi.

Öte yandan Dicle, mahkeme kararında Kürt sorunun çözümü açısından gelinen aşamaya da geniş bir şekilde yer verildiğini de kaydetti. Bu sürecin olumlu görüldüğü tespitinin yapıldığını da vurgulayan Dicle, Danimarka’nın ilk kez bir basın kuruluşu hakkında böylesi yüksek meblağa varan para cezası verdiğini de belirtti.

ROJ TV DAVASI BİR YIL DEVAM ETTİ
Danimarka Şehir Mahkemesi’nde geçen yıl görülen Roj TV davası, bir yıl devam etti. Ancak dava sonucunda ROJ TV’ye yayınlarından dolayı 5 milyon Danimarka Kronu para cezası verildi.
 
Şehir Mahkemesi, savcılığın ROJ TV’nin lisansının iptali talebini reddetmiş, lisansın ve yayınların devam etmesine karar vermişti. Bu karardaki para cezasına itiraz eden ROJ TV, Kopenhag Eyalet Mahkemesi’nde itiraz davası açmıştı. Bu dava da bir yılı aşkın bir süre devam etti. Bugün verilen karar, şehir mahkemesinin verdiği cezaları ağırlaştırarak, ilave cezalar verdi. Buna göre, ROJ TV Anonim Şirketi’nin lisansının iptali ile birlikte 5 milyon Danimarka Kronu para cezasına çarptırıldı.

Bunun yanında Kopenhag Eyalet Mahkemesi, bir önceki kararda yer almayan ek bir ceza verdi. Mezopotamya Brodcast Anonim Şirketi’ne bağlı MMC Müzik Kanalı ve Nuçe TV’nin de lisansının iptaline ve şirkete 5 milyon Danimarka Kronu para cezası verdi. Bu karara karşı 15 gün içinde yüksek Mahkeme’de itiraz hakkı bulunuyor.