LEFKOŞA - Kıbrıs Rum yönetiminin, Doğu Akdeniz'de 'Afrodit' olarak isimlendirdiği 12. parselde petrol ve doğalgaz arama sondajına bu ay sonu başlayacağı bildirildi.

Rum haber ajansı, sondajı yapacak Amerikan menşeli 'Noble Energy' şirketinin, Rum yönetimin tek yanlı ilan ettiği sözde 'Münhasır Ekonomik Bölge'de yapacağı araştırma sondajlarına eylül sonu başlayacağını duyurdu.

Ajans, Rum hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, ''araştırma sondajları safhasında doğalgaz yataklarının kalitesinin ölçüleceğini ve bu yataklardan ne kadar istifade edilebileceğinin veya ne kadarının satılabileceğinin tespit edileceğini'' belirtti.

Rum haber ajansının haberinde, İsrail'in ''Leviathan'' ismi verilen parselinde bulunan doğalgaz platformunun 12. parsele taşınmasının söz konusu olduğu da kaydedildi.

Başbakan Erdoğan KKTC ziyaretinde, Rum yönetiminin girişimiyle ilgili, “Doğalgaz konusunda farklı hesaplar yapılıyor. Bu hesaplar Türkiye’ye rağmen yapılamaz. Bununla ilgili rezervimizi koyduk. Bu işe girdiğimiz takdirde, oradaki müdahalemiz farklı olur" demişti.

Bu açıklamayı 'kabadaylık' olarak niteleyen Rum yönetiminin lideri Hristofyas, dün, arama çalışmaları kapsamında ordunun hazırlıklı olması gerektiğini belirtmiş, yanıt KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'dan gelmişti: "Bir şey yapamazlar..."

"MÜSAADE ETMEYİZ"
Öte yandan konuyla ilgili, Gaziantep'te bulunan KKTC Başbakanı İrsen Küçük'ten de açıklamalar geldi:

"Kıbrıs'ın yer altı kaynaklarında ve özellikle denizlerde bulunması muhtemel herhangi bir servetin tabii ki sahibi sadece Güney Kıbrıs halkı değildir. Bunun tabii ki Kıbrıs Türk halkının da bu konularda veya böyle bir kaynağın bulunması halinde muhakkak payı vardır.

Böyle bir hamlenin tamamlanacağı düşüncesinde değilim. Bizim garantörümüz Anavatanımızdır, Türkiye'dir. Tabii ki bizim haklarımızın da koruyucusudur. Kıbrıs Türk halkının haklarının heba olması ve tek taraflı olarak Güney Kıbrıs ya da Rum halkı tarafından kullanılmasına biz KKTC olarak müsaade etmeyiz. Ne de anavatanımız müsaade eder. Bir kez daha Güney Kıbrıs'ı, Yunanistan'ı saygıya davet ediyoruz."



ntvmsnbc ve Ajanslar