ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna konusunda Rusya’ya yönelttiği uyarıların dozunu artırdı.  Geçen hafta Beyaz Saray’da okuduğu basın bildirisiyle bunun Rusya için bir maliyeti olacağını söyleyen Obama, işgalin devam etmesi halinde ekonomik ve diplomatik açıdan Rusya’yı izole edecek adımlar atacaklarını belirtti. Kar nedeniyle kentte yaşamın durduğu haftanın ilk gününde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da yaptığı toplantının ardından konuşan Obama, Ukrayna kriziyle ilgili sorulan sorulara yanıt verirken, “Dünya, Rusya’nın attığı adımların uluslararası hukuk ve Rusya’nın geçmişte yaptığı anlaşmaların ihlali olduğunu kabul etme konusunda büyük oranda birleşti” dedi. Rusya’nın temel ilkelerin ihlali anlamına gelen böyle bir durumda cezasız kalamayacağını söyleyen Obama, “Eğer Rusya şimdiki yolunda devam ederse, ABD, Rusya’yı izole edecek ekonomik ve diplomatik bir dizi adım atacak” dedi.

AB KINADI, NATO TOPLANIYOR

Rusya’nın taşıdığı endişeler ve Ukraynalıların hakları için uluslararası gözlemciler oluşturulması gerektiğini belirten Obama, “Gerginliği azaltmalıyız” diye konuştu. Krizle ilgili tatilde olan ABD Kongresi’ne de çağrıda bulunan Obama, “Kongre üyelerinin de bu konuda yapabileği, Ukrayna’ya bir yardım paketi sağlamak için yönetim ile birlikte çalışmak. Umarım, (işbaşına) döndüklerinde bu ilk yapılacak iş olur” diye konuştu. AB dışişleri bakanları, Rus silahlı güçlerinin Ukrayna’daki eylemlerini “saldırı” diye niteleyerek, bu ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğünün açık ihlalini güçlü şekilde kınadı. NATO üyeleri ise Polonya’nın talebi üzerine bugün olağanüstü toplanarak gelişmelerin ittifakın güvenliğini tehdit edip etmediğini ve buna verilecek ortak cevabı görüşecek.

SON DAKİKA GELİŞMELERİ

-Putin askeri tatbikatı bitirdi. Kremlin Sözcüsü, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna sınırında askeri tatbikat yapan askeri birliklere askeri üslerine dönme emri verdiğini açıkladı.

-Ultimaton bilmecesi. Rusya’dan Ukrayna’ya ‘ültimatom’ Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’ın Kırım’daki Ukrayna güçlerine, teslim olmaları için salı sabahı TSİ 05.00’e dek süre verdiğini duyurdu. Rusya iddiayı yalanladı.

-Kırım’daki Rus askeri sayısının 16 bine ulaştığı iddia edildi. Ukrayna’nın BM Daimi temsilcisi dün bu sayıyı telaffuz etti. ABD istihbaratı ise sayının 6 bin kadar olduğunu düşünüyor.

-ABD Rusya ile askeri işbirliğine son verdi. Pentagon’dan yapılan açıklamada “Ukrayna’daki gelişmeler ışığında ABD ile Rusya arasındaki askeri işbirliklerini askıya alma kararı aldık” dendi.
-ABD-Rusya ticareti de askıya alındı. Moskova'daki ABD Ticaret Temsilciliği, “Ukrayna’daki son olaylar nedeniyle Rusya hükümeti ile yaklaşan ikili ticaret ve yatırım temasını askıya aldıklarını bildirdi.
-ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yeni Kiev yönetimine destek vermek için yarın Ukrayna’ya gidiyor.
-ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, ülkesinin Rusya’ya ambargo uygulaması olasılığınıın “son derece yüksek” olduğunu söyledi.
-Rusya-Ukrayna savaşı çıkarsa... Abkeri sayılar karşılaştırılmaya başlandı. CNN’in verdiği rakamlara göre Rusya’nın aktif 845 bin askerine karşılık 130 bin Ukrayna askeri var. Ama Ukralna’nın bütün askerlerini harekete geçirmesi imkansız çünkü bunların bir kısmı Rusya yanlısı. -Suriye’de bulunan iki Rus gemisi daha bu sabah Boğazları geçerek Sevastopol’a yollandı.