Almanya'da Rusya adına 20 yıldan fazla süredir casusluk yapmakla suçlanan evli çiftin davası Stuttgart kent mahkemesinde Temmuz başında görülmüştü. Kasım 2011 tarihinde evlerine yapılan baskınla göz altına alınan 54 yaşındaki Andreas ve 48 yaşındaki eşi Heidrun Anschlag 6,5 yıl hapis ve ayrıca 500 bin Euro para cezasına çarptırılmıştı. Kommersant'a konuşan çiftin avukatı Horst Diter Petchke, sürecin başlatıldığını belirterek, "Değiş tokuş her an olabilir." dedi. Gazeteye göre, 2010'da ajanların yakalandığı sırada Alman merciler Rus meslektaşlarına, Rusya'da tutuklu bulunan 2 casusla değiş tokuş yapmayı önermişti. Fakat Moskova bunu reddetmişti. Alman Die Welt gazetesine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ikili görüşmede bu konuyu masaya yatırmıştı. Kommersant'a konuşan Putin'in basın sözcüsü Dmitri Peskov ise bu haberi yalanlayarak, "Putin-Merkel görüşmelerinde Anschlag çiftinin kaderiyle ilgili konu ele alınmadı." dedi. Gazeteye konuşan bir başka istihbarat kaynağı ise, "Mahkeme kararının ardından olası değiş tokuş konusuyla ilgili istişare süreci başlatıldı. Bizimkileri oradan çıkaracağız." dedi.

ALMANYA ADINA CASUSLUK YAPAN TEK İSİM DUMENKOV

Kommersant'a göre, Rusya'da Almanya adına casusluk yapmaktan tutuklu bulunan tek isim Andrey Dumenkov. Dumenkov, 2006 yılında Almanlara füze silahıyla ilgili gizli bilgileri vermek girişimden gözaltına alınarak 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Gazete, değiş tokuş yapılabilecek diğer adayın ise resmi iç istihbarat FSB eski Albayı Valeri Mihaylov'un olabileceğini düşünüyor. Mihaylov 2012'de ABD'ye gizli bilgileri vermek suçundan 18 yıl hapis cezası almıştı. Kommersant'ın Rus istihbarat kaynağı, "Mihaylov'un ismi Almanlarla görüşmelerde dile getirildi, fakat değiş tokuş için başka adaylar da var." dedi.

NASIL GÖZALTINA ALINDILAR?

Almanya mahkemesine göre, Anschlag çifti Berlin Duvarı'nın yıkılmasından bir yıl önce sahte pasaportla o zamanki Batı Almanya'ya gelmişti. 1988 yılında her ikisi SSCB, daha sonra da SVR adına ajanlık yapmaya başladı. Ajanlar yakalandığı tarihe kadar 4 kere ikamet adreslerini değiştirmişti. İddialara göre, ajanlardan biri radyo cihazıyla gizli şifre alırken 2010'da yakalandı. Alman basını daha önce ajanların Güney Amerika kökenli olduğu ve Avusturya pasaportu taşıdığını belirtmişti. Der Spiegel dergisine göre, Alman istihbaratı ajanların Arjantin doğumlu erkek ve Peru doğumlu eşiyle ilgili kimlik bilgilerinin sahte olduğunu da ortaya çıkarmıştı.
İddialara atıfta bulunan İtar-Tass haber ajansına göre, ajanlar Avrupa Birliği (AB) ve NATO ülkelerinin siyasi ve askeri-siyasi stratejisi ve ayrıca Almanya'nın siyasi, toplumsal durumuyla ilgili gizli bilgiler peşindeydi. Ajanların Hollanda Dışişleri Bakanlığı'nın "muhbirleri" olduğu da iddia edilmişti. CİHAN