Rusya Savunma Bakanlığı, Rus Su-34 jetinin Türk hava sahasını ihlal ettiği iddialarını yalanladı.

Rusya Savunma Bakanlığı resmi sözcüsü Tümgeneral İgor Konashenkov, Rusya hava kuvvetlerinin Türkiye hava sahasını hiçbir şekilde ihlal etmediğini söyledi.

Konaşenkov tarafından yapılan açıklamada, Suriye'deki Rus hava savunma unsurlarının da Suriye ordusuna ait radarların da Türkiye-Suriye sınırında ihlal belirlemediği iddiasında bulundu.

Rus sözcü, radar sistemlerinin havadaki cisimlerin yüksekliği, rotası ve hızını tespit edebildiğini ancak söz konusu cismin milliyetini belirleyemediğini savundu. 

Konaşenkov, Rus uçağının Türk hava radar unsurlarınca defalarca Rusça ve İngilizce ikaz edilmesine ilişkin, Rus pilotlarla Türkiye arasında uzunca bir süredir telsiz teması bulunmadığını ileri sürdü. Konaşenkov, Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiği yönündeki açıklamarın "propaganda" olduğunu iddia etti.

Dışişleri Bakanlığı, dün Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait bir SU-34 savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiğini duyurmuştu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ihlal öncesinde Rus uçağının, Türk hava radar unsurlarınca defalarca Rusça ve İngilizce ikaz edildiği ifade edilmişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türk yetkililerinin sürekli uyarılarına rağmen bir Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiğini belirterek, Rusya'yı sorumlu hareket etmeye ve NATO hava sahasına saygı göstermeye davet etmişti. (Ajanslar)