Uçağın karakutusunu inceleyen Rus araştırma komisyonu, hasar gördüğü öne sürülen cihazdaki bilgilerin çözülüp okunmasının imkansız olduğunu iddia etti.

Moskova'da basın toplantısı düzenleyen Rus komisyon üyesi, "Karakutunun deşifre edilmesi uzun zaman alacak ve bunun yapılabilmesi bu alanda uzmanlaşmış için bilimsel kuruluşların yardımına ihtiyacımız var" dedi.

Rus yetkililer Cuma günü yaptıkları açıklamada, canlı yayında açtıkları karakutunun 16 hafıza çipinden üçünün parçalandığını ve bunlardan bilgi edinilemeyeceğini savunmuştu. Bu durum da Türk jetinden atılan füzenin uçağın arka kısmına isabet etmiş olmasıyla izah edilmişti. 

"SADECE BİR ÇİP İYİ DURUMDA"
Rus resmi haber ajansı Sputnik'in aktardığına göre, Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri bugün Moskova'da düzenledikleri basın toplantısında, "bu mikroçiplerden sadece birinin iyi durumda olduğunu" belirtti.


Yetkililer, karakutunun deşifre edilmesi amacıyla sürdürülen çalışmalara 
Çinİngiltere ve ABD'den uzmanların da katıldığını söyledi.

Rusya Hava ve Uzay Birlikleri Komutan Yardımcısı Sergey Drogov, Cuma günü karakutu açılırken yaptığı açıklamada, "Elimizde vurulan uçağımızın Türk hava sahasını ihlal etmediğini kanıtlayan somut veriler var" iddiasında bulunmuştu. 

YALNIZCA ÜÇ ÜLKE UZMAN GÖNDERMEYİ KABUL ETTİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Kasım'da düşen uçağın karakutusunun uluslararası uzmanlar gelmeden açılmaması için talimat vermişti.


Rus basını, karakutu kayıtlarının incelenmesi için 14 farklı ülkeden uzman davet edildiğini ama bu teklife sadece Çin, İngiltere ve ABD'nin olumlu yanıt verdiğini bildirmişti.


Rus televizyonunda bir saat boyunca canlı yayınlanan Cuma günkü 'karakutu şovu'nda Rus teknik uzmanlar, karakutuyu İngiliz ve Çinli uzmanların tanıklığında açtı. İngiliz, Çinli ve Hint askeri ataşeler de gazetecilerle birlikte kutunun açılışını canlı yayında izledi.