Komsomolskaya Pravda gazetesinin haberine göre; Moskova şehir meclisi üyesi Yevgeniy Gerasimov, yaptırımların sadece ekonomik olmasını değil, kültüre de yansıtılması gerektiğini dile getirdi.
Meclis oturumunda konuşan Gerasimov, “Televizyonlarda abuk sabuk Türk dizileri gösteriliyor. Bence ilk adımda ‘Muhteşem Yüzyıl’ yasaklanmalı. Bu dizi zaten izlenmeye değer değil” dedi. Gerasimov’un teklifini haberleştiren gazete, konuyu alaya alarak, “Bize göre sadece ‘Muhteşem Yüzyıl’ değil, Tarkan’ın parçaları da yasaklanmalı. Sonra Rusya’nın ünlü ‘Hor Turetskova’ (Türkoğlu korosu) var. Koro köküne kadar Rus asıllı şefinin soyadı “Türkoğlu” olduğu için şansı hiç yok. Sonra İngilizce’de hindi ile Türkiye aynı anlama geldiği için hindi eti de yasaklansın. Ayrıca Türk kahvesine de hemen başka bir ad bulmalıyız” önerilerine yer verdi.

Suriye de yasaklamıştı

Türk dizileri 75 ülkede 400 milyon kişi tarafından seyrediliyor. Daha önce şiddet ve terör öğeleri içermesi, ahlaka aykırı bulunması gibi sebeplerle Suudi Arabistan, Tacikistan, Azerbaycan, Makedonya ve Mısır’da gösterimden kaldırılmıştı. Son olarak Suriye’de iki ülke arasındaki gerginlik sona erene kadar Türk dizilerinin gösterilmesi ve dublajı yasaklandı.

‘Türkiye’deki Rus öğrenciler gelsin!’

Rusya Eğitim Bakanlığı, Türkiye ile Rusya arasındaki bilimsel işbirliğinin sonlandırılması amacıyla tasarı hazırladığını açıkladı. 44 Rus üniversitesinin de Türk üniversiteleriyle işbirliğini durdurduğu belirtildi. Rusya Eğitim Bakanlığı Basın Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, Türk eğitim kurumlarıyla olan işbirliği ya tamamen sonlandırdı ya da askıya aldı. Rusya İnnovasyon İşbirliği Fonu da TÜBİTAK ile ortak yarışmalar düzenleme planını erteledi. Eğitim Bakanlığı’nın açıklamasında ayrıca Türkiye’de eğitim gören Rus değişim öğrencilerinin de ülkelerine geri çağrılacağı belirtildi. Türkiye’deki Rus öğrencilerin sayısının ‘100’den daha az’ olduğu söylendi. Rusya’daki 123 yüksek öğretim kurumunda ise 1030 Türk öğrenci öğrenim görüyor.