Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynağın İnterfaks haber ajansına verdiği bilgiye göre; Rusya'nın Karadeniz Filosu, Kırım'daki Ukrayna güçlerine teslim olmaları için 12 saat süre tanıdı.
Ajans; ültimatomun, filonun komutanı Aleksandr Vitko tarafından verildiğini ve Ukrayna güçlerinin bu çağrıya uymamaları halinde saldırı tehdidiyle karşı karşıya olduklarını bildirdi.

Ukrayna'ya bağlı Özerk Kırım Cumhuriyeti'nin kontrolü son 48 saattir fiilen Rusya'nın elinde bulunuyor. Kırım'ın Sivastopol kentinde donanma üssü bulunan Rusya, günlerdir bölgeye askeri güç takviyesi yapıyor.

DONETSK VE ODESSA DA AYAKLANDI
Ukrayna’da Kırım yarımadasının ardından ülkenin doğu bölgelerinden Donetsk de Rus bayrağı çekti. Hafta sonu bu kentte yapılan gösteride meydan tarafından Donetsk Valisi seçilen Pavel Gubarev, hükümet binası gönderine Rus bayrağı çekerek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den düzenin sağlanması için askeri kuvvet göndermesini istedi. Kendilerini “halkın yönetimi” olarak tanımlayan isyancılar, bir daha Kiev idaresi altına girmek istemedikleri duyurdu.

Bugün Kiev’e isyan eden ikinci şehir ise güneydeki Odessa oldu. Burada da Rusya yanlısı göstericiler şehrin belediye binasını işgal etmek için ilk önce gösteri başlattı, ardından da belediye binasına yürüdü. Odessa belediyesi gönderine de Rus bayrağı dikildi.

AB'DEN VİZE YAPTIRIMI
Bu arada Brüksel'de toplanan Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Rus askerlerinin Kırım'da kilit noktaları işgal etmesi üzerine Rusya ile vize müzakerelerinin askıya alınmasına karar verdi.

Konuyla ilgili yapılan olağanüstü toplantının ardından çıkan taslak metinde, Rusya'yla vize diyaloğunun durdurulacağı belirtildi.

Avrupa Birliği, Rus vatandaşlarının Avrupa'ya vizesiz seyahat edebilmesi için yedi yıldır bu ülkeyle görüşmeler yürütüyordu.