Rusya Uyuşturucu ile Mücadele Kurumu Başkanı Viktor İvanov, İzvestiya gazetesine yaptığı açıklamada, cezalandırıcı önlemler ve zorunlu tedavinin Rus yetkililerin bağımlıların sayısını 3 yıl içinde yarıya indirmelerini sağlayacağına inandığını kaydetti. Uyuşturucu bağımlılarının cezalandırılma ve tedavi olma seçeneklerinden birini seçmesi gerekeceğini kaydeden İvanov, "Eğer bu sistemi yürürlüğe koyarsak ben Rusya'daki uyuşturucu bağımlılarının sayısının 3 yıl içinde yarıya yarıya azalacağına inanıyorum" diye konuştu.

İvanov, uyuşturucu bağımlılarının tıbbi tedavilerinin daha etkili olabilmesi için bağımlıların erken safhada başvurmalarının önemine dikkat çekti. BM'nin yayımladığı verilere göre Rusya'da 2,5 milyon uyuşturucu bağımlısı bulunuyor. Verilere göre çeşitli uyuşturucu kullananların sayısı ise 5,1 milyonun üzerinde.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev geçen nisan ayında uyuşturucu bağımlılarına uygulanacak yasal önlemlere alternatif olarak tıbbi tedavi seçeneğinin bulunduğu bir yasa tasarısı hazırlanması talimatı vermişti.

Afganistan kaynaklı uyuşturucunun geçiş yolunu oluşturan Rusya, dünyada eroin bağımlılarının en fazla olduğu ülke. Ülkedeki uyuşturucu bağımlılarının yüzde yüzde 90'ına yakını eroin kullanıyor.


AA